Imprimare
PDF

Seful PSD isi cheama soldatii. Razboiul cu Mihai Chirica a dus la o demisie rasunatoare


Neascultarea ordinelor de la partid de catre consilierii locali PSD care il ajutau cu votul pe primar face prima victima. Liderul grupului consilierilor PSD din CL isi va anunta demisia in plen. Gestul lui Paul Boisteanu, decan al Facultatii de Zootehnie a USAMV, survine se pare unei discutii contondente cu Maricel Popa, seful filialei judetene a PSD. Acesta isi exprimase de mai mult timp nemultumirea despre modul in care fac „opozitie“ la primarul Mihai Chirica unii consilieri locali ai partidului. Azi sunt anuntate si alte surprize.
Social-democratii ieseni strang randurile. Liderii organizatiei judetene a PSD vor sa-i determine pe consilierii locali municipali, unii apropiati si de primarul Mihai Chirica, sa aiba o „abordare unitara“ predominant de opozitie in ceea ce priveste initiativele promovate de edilul sef exclus din partid recent. Reactia liderilor vine dupa ce proiectele lui Mihai Chirica beneficiaza in continuare de sprijin, consilierii PSD balansand, la nivelul Consiliului Local (CL), intre putere si opozitie. Situatia din partid ar fi generat ieri si o demisie: cea a liderului de grup, Paul Boisteanu.
 
„Maine (astazi, n.r.) isi va da demisia, pleaca din Consiliul Local. Ramane in PSD“, a spus presedintele PSD Iasi, Maricel Popa.
 
Contactat de noi, Boisteanu a refuzat ieri sa comenteze declaratia lui Popa, dar, cel mai probail, el isi va anunta azi demisia la sedinta CL, in plen.
 
Afirmatiile liderului PSD Iasi au fost intarite de vicepresedintele organizatiei, Cristian Stanciu. „Ne asteptam si la alte demisii; cred ca, pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si decantate, astfel incat sa pornim la drum in mod sanatos“, a spus Stanciu, cu gandul la cele patru sesiuni de alegeri din urmatorii doi ani.
 
El nu a nominalizat persoane, dar, in ultimele luni, cel putin alti trei-patru consilieri PSD au „iesit“ din linia partidului sau si-au aratat deschis sprijinul pentru primarul Mihai Chirica.
 
„In PSD Iasi nu sunt grupari distincte“
 
In ultimele luni, seful PSD Iasi a invocat de mai multe ori diverse probleme din jurul unor proiecte de hotarare, dar mesajele sale au fost lipsite de impact in randul consilierilor PSD. Ieri, Popa a scos „militaria din pod“ si, alaturi de Stanciu, si-a propus sa faca „ordine“ in partid. Mai mult, Popa a anuntat ca a atacat in contencios-administrativ o decizie recenta a CL, hotarare adoptata cu aportul consilierilor PSD. Decizia vizeaza un transfer de bunuri imobile intre o unitate scolara de stat si una privata: Colegiul Richard Wurmbrand. „Este strigator la cer sa oferi acele cladiri unei firme private, acolo era un proiect pentru realizarea unui centru olimpic“, a explicat Popa.
 
Seful PSD Iasi a continuat afirmand ca primarul a condus orasul „haiduceste“ in ultimii doi ani, iar intentia partidului este de a analiza cu atentie proiectele ce vor fi propuse de primar la viitoarele sedinte.
 
„Nu pune nimeni pumnul in gura nimanui, ci pur si simplu este vorba despre o abordare unitara in spiritul respectarii principiilor social-democrate“, l-a completat Cristi Stanciu.
 
Acesta a adaugat ca in PSD nu exista „grupari distincte“, ci grupurile de alesi (consilieri locali, consilieri judeteni, parlamentari) sunt „entitati integrate“. „Atat timp cat o persoana nu poate realiza o comunicare eficienta cu matca partidului, cu conducerea partidului si asa mai departe, este normal sa ne strangem mana civilizat, respectuos si sa ne vedem de drum fiecare. Pe cale de consecinta, se va alege un lider de grup al consilierilor municipali PSD (Boisteanu este acum lider de grup, n.r.) cu care speram sa conlucram mai eficient si corespunzator pe principiile partidului“, a mai spus Stanciu.
 
El a adaugat ca va exista o „perioada de adaptare, de rearmonizare a pozitiilor, cu costurile de rigoare“, subliniind ca, dupa sedinta de astazi a CL, lucrurile vor reintra in normalitate.
 
„Vor fi unele demisii, vor fi unele nemultumiri. Veti vedea probabil inca niste nepotriviri, niste puncte de vedere distincte, unele mai incarcate de unele orgolii. (...) Trebuie sa ne pregatim si din perspectiva alegerilor care bat la usa“, a mai spus vicepresedintele PSD Iasi.
 
Chirica: „Este o maniera totalitarista de a conduce un partid“
 
Contactat telefonic, primarul a avut ieri mai multe comentarii cu privire la situatia din PSD, situatie ce ar putea duce la un blocaj in CL. In primul rand, edilul-sef al Iasului a amintit ca actualii consilieri ai PSD au facut parte din lista pe care el a sustinut-o la alegerile din 2016, atunci cand se afla la conducerea organizatiei PSD Iasi.
 
„Ce trebuie sa inteleaga dumnealui (Maricel Popa, n.r.) este ca, de fiecare data, cu exces de amanunte, fiecare proiect de hotarare este explicat consilierilor. Este o incercare de scuza a presiunilor pe care actuala conducere a PSD o pune pe diversi consilieri care sunt fortati sa ajunga in pragul demisiei“, a spus Mihai Chirica.
 
El a adaugat ca declaratiile liderilor PSD Iasi arata foarte clar „o maniera totalitarista, nedemocratica si profund ilegala“ de a conduce un partid. „CL nu este al PSD, si nici al primarului. CL este o structura care trebuie sa serveasca municipiul Iasi. (...) Juramantul il depui in fata municipiului si al cetatenilor. Batalia politica este reala, dar nu poti sa pui presiune pe persoane invocand lipsa de comunicare in conditiile in care aceasta exista“, a mai spus fostul sef al PSD Iasi.
 
Despre Paul Boisteanu, care este si decan al Facultatii de Zootehnie din cadrul USAMV, primarul a mentionat ca el aduce plusvaloare grupului de consilieri PSD si partidului.
 
„Domnul Boisteanu face parte din elita consilierilor PSD de-a lungul timpului, precum alti consilieri cu stagii vechi si care au aratat ca nu inseamna doar postul de consilier, ci sunt oameni care au facut cariera profesionala. Dumnealui va decide intr-o maniera cat se poate de rezonabila (asupra demisiei, n.r.). Pe mine ma surprinde ca PSD, prin organul vremelnic de conducere, a adus in discutie o posibila demisie a domnului Boisteanu. Este pur si simplu dorinta dumnealui de a o face sau nu. Daca se crede ca asa i se forteaza demisia, mi se pare de-a dreptul josnic“, a comentat primarul Mihai Chirica.