Imprimare
PDF

SCHIMBARI MARI IN TRAFIC! Sens giratoriu nou, peron nou, circulatie pe linia de tramvai


Masuri fara precedent in ultimii 30 de ani in traficul din oras, adoptate deja de Comisia de circulatie, cu avizul Politiei Rutiere. Primaria, institutia care le-a initiat, spune ca acestea „vor transforma din radacini unele zone de trafic“. Nu mai putin de sase strazi, unele foarte folosite, vor deveni sensuri unice. Totodata, vor aparea noi sensuri giratorii, in zone foarte circulate. Pe langa mai multe peroane ale statiilor de tramvai se va putea circula si pe linia de tramvai. Noi semafoare, noi treceri de pietoni, noi intersectii cu viraj la stanga interzis, dar si noi zone cu acces auto interzis total in Centru. O masura anuntata cu surle si trambite in ultimii ani, si asteptata de pietoni, a fost din nou amanata: implementarea benzilor speciale pentru autobuze.
Primaria a anuntat ieri un set de masuri fara precedent in traficul din oras. Deciziile au fost adoptate deja de Comisia de circulatie, au primit avizul Politiei Rutiere si pot fi implementate imediat. Asa cum s-a exprimat primarul Mihai Chirica, masurile „vor transforma din radacini unele zone de trafic“: sase strazi vor deveni sensuri unice, vor fi infiintate trei noi treceri de pietoni, iar alta, existenta, va fi desfiintata, pe sase strazi oprirea va fi interzisa, vor fi interzise viraje la stanga in unele intersectii, va fi permisa circulatia auto pe linii de tramvai in dreptul unor peroane, vor fi semaforizate noi intersectii, va fi amenajat un nou peron in zona centrala si, nu in ultimul rand, va aparea un nou sens giratoriu. La aceste masuri se adauga inca una care ii va avantaja pe pietoni, iar pe unii soferi ii va nemultumi: pietonalul Stefan cel Mare va fi extins pe o lungime totala de peste 400 metri. Din setul de masuri lipseste una mult-asteptata de o parte dintre ieseni: benzi unice pentru transportul public. Desi Primaria a anuntat de mai multe ori o astfel de intentie, demersul a ramas la nivel de declaratii publice.
 
Care sunt zonele vizate de noile decizii
 
Masurile anuntate de primarul Mihai Chirica afecteaza un numar de circa 30 de strazi din mai multe cartiere: Tudor Vladimirescu, Cantemir, Tatarasi, Copou, Centru, Nicolina, Pacurari si Metalurgie.
 
„Masurile sunt deosebit de importante, pentru ca vizeaza transformarea din radacini a unor zone din municipiu“, a declarat ieri primarul Chirica.
 
Potrivit edilului-sef al Iasului, strazile care vor deveni sensuri unice sunt: strada Barbu Lautaru (tronson cuprins intre str. Smardan si str. Randunica), str. Romana (tronson cuprins intre str. Decebal pana la blocul M2 - str. Ion Neculce, sens spre Podul de Piatra), str. Delfini (sens dinspre str. Vasile Lupu spre str. Ciurchi), str. Dumbrava Rosie (pe sens de coborare intre str. Toma  Dumitrescu si str. G. Cosbuc si pe sens de urcare intre str. Toma Dumitrescu si str. G. Toparceanu), str. Ciurchi (tronson cuprins intre str. Han Tatar si str. V. Lupu), str. Logofat Tautu (fosta Sulfinei, tronson cuprins intre str. Lascar Catargi si str. N. Gane).
 
In ceea ce priveste str. Ornescu, Primaria a instituit deja revenirea la circulatia in ambele sensuri, cu verde intermitent dreapta la intersectia cu str. Elena Doamna.
 
„La intersectia strazilor Ion Creanga, Fantanilor si Aurel Vlaicu va fi amenajat un sens giratoiu: va presupune crosetarea unei parti din trotuar astfel incat sa putem facilita giratia in aceasta intersectie“, a mentionat primarul Iasului.
 
Pentru alte trei zone din oras au fost anuntate noi treceri de pietoni: stradela Saulescu (la intersectie cu str. Silvestru), str. Ciurchi (la Tudor Center), aleea Sadoveanu (in dreptul statiilor de transport public din dreptul ansamblului Carol I).
 
In schimb, o trecere de pietoni din zona Spitalului „Sf. Spiridon“ va fi desfiintata, respectiv cea de pe str. Nicolae Balcescu de la intersectia cu str. Vasile Conta.
 
„Este trecerea de pietoni care gatuia de fiecare data circulatia spre spital, se faceau cozi interminabile, era si nesemaforizata. Exista trecere de pietoni la limita bd. Independentei, care este semaforizata si in felul acesta vom reusi sa lasam banda de dreapta libera in permanenta pentru a putea deflui aceasta intersectie“, a spus primarul.
 
Noile semaforizari
 
Alte masuri vizeaza montarea de indicatoare cu „Oprirea interzisa“ pe sase strazi: str. Spital Pascanu (in zona Spitalului de Pneumoftiziologie), str. Theodor Pallady, str. Buna Vestire, str. M. Kogalniceanu, str. Ralet si str. Inculet (pe tronsonul cuprins intre sos. Nicolina si paraul Nicolina, zona benzinariei Mol).
 
Pe bd. Nicolae Iorga, la pasajul Cai Ferate, Primaria va sincroniza semafoarele timp verde pentru tramvaie si autovehiculele cu viraj stanga.
 
In Pacurari, in dreptul peroanelor de pe soseaua Moara de Foc, zona pasajului Bancila, municipalitatea va permite circulatia auto si pe linia de tramvai.
 
De asemenea, un nou peron pentru tramvaie, dar si pentru autobuze, va fi realizat pe str. Palat, vizavi de Sala Sporturilor, cu sens de mers spre Podul Ros, iar statia de autobuz de pe trotuar va fi desfiintata.
 
Alte trei masuri vizeaza: interzicerea virajului la stanga la intersectia sos. Nicolina - str. Arh. Berindei, semaforizarea intersectiei de la Pod Metalurgie in tandem cu cele doua Splaiuri, in timp ce circulatia din intersectia str. Han Tatar - str. Ciurchi se va realiza prin ocolire dreapta a insulei.
 
Nu in ultimul rand, primarul a mai vorbit despre introducerea sensului unic pe str. Universitatii (in sens invers fata de cum este in prezent), de langa UMF.
 
„Nu se va mai putea urca, ci doar cobori cu obligatoriu dreapta pe bd. Independentei. Este o masura obligatorie pentru a evita accidentele in acea intersectie“, a spus edilul. Insa, pentru aceasta masura, inca nu exista avizul Politiei Rutiere.
 
Pietonalul Stefan cel Mare va fi extins
 
Una dintre cele mai importante masuri va fi aplicata in zona centrala: pietonalul Stefan cel Mare va fi extins pana la Casa Modei (zona intersectiei cu str. 14 Decembrie), pe str. I.C. Bratianu si pe str. Agatha Barsescu (pana la Hotelul Mitropoliei).
 
„Masura va fi aplicata gradual, pe perioada vacantei de vara, vom face o informare mai atenta asupra celor care sunt direct implicati - societati comerciale, persoane fizice -, cu indicarea traseelor, cu scrisoare in cutia postala si in felul acesta sa facem un proiect de succes. Vor fi dirijati pe bd. Independentei in sectoare semaforizate care sa permita si virajul de stanga, prin sensuri unice de urcare spre bulevard“, a sustinut primarul Mihai Chirica.
 
Unul dintre obiectivele municipalitatii in extinderea pietonalului vizeaza eliminarea traficului auto prin fata Teatrului National. In acelasi timp, agentii economici din zona isi vor putea extinde activitatile pe pietonal. Initial, potrivit primarului, extinderea pietonalului va fi implementata in perioadele de weekend astfel incat, pana la inceperea scolii, soferii sa se obisnuiasca cu faptul ca nu vor mai avea acces in aceasta zona.