Imprimare
PDF

Sarbatoare la Opera Nationala Romana Iasi. 62 de ani de la primul spectacol


Inceputul lunii noiembrie reprezinta un prilej de sarbatoare pentru institutia de cultura lirica ieseana.
Opera Nationala Romana Iasi serbeaza pe 3 noiembrie cei 62 de ani de la primul spectacol jucat pe scena Operei iesene. Astfel, pentru a marca cei 62 de ani de la primul spectacol, urmeaza sa se joace spectacolul „Tosca”, de Giacomo Puccini, libretul de Luigi Illica si Giuseppe Giacosa, dupa drama lui Victorien Sardou.
 
„Tosca”, este spectacolul care se joaca in fiecare an in amintirea celor care au evoluat in stagiunea 1956-1957 in rolurile principale. Reprezentantii Operei iesene au mentionat ca acest spectacol se joaca „in semn de recunostinta fata de eforturile tuturor celor care au contribuit la ridicarea institutiei la nivelul actual“. Astfel, in fiecare an, pe 3 noiembrie, Opera Nationala Romana Iasi sustine acest spectacol eveniment.
 
Reprezentatia de anul acesta se va afla sub bagheta dirijorului Alessandro Cedrone, urmand sa evolueze artisti apreciati la nivel international, invitati speciali fiind Dario Di Vietri din Italia si Carlos Almaguer din Mexic.
 
Cei doi solisti se vor afla pentru a doua oara pe scena Operei Nationale Romane Iasi. Tenorul Dario di Vietri, care a cules aprecieri pe mari scene ale lumii precum Opera of Oviedo din Spaina,Teatro Filarmonico din Verona, Arena di Verona, Opera of Athens din Grecia, a dat viata personajului Radames in ultimul spectacol al stagiunii trecute, „Aida”. De aceasta data revine cu rolul Mario Cavaradossi.
 
Baritonul Carlos Almaguer a fost alaturi de Opera ieseana si la aniversarea a 60 de ani de la infiintare, interpretand rolul temutului Scarpia.
 
“Sunt incantat ca este o regie traditionala si sunt bucuros ca interpretez aceasta montare. In momentul in care se intervine asupra unei opere traditionale cu o interpretare moderna se pierde mult din acest traditionalism”, a declarat Carlos Almaguer.
 
Artistii invitati vor evolua alaturi de orchestra, corul, baletul si corul de copii ai Operei Nationale Romane Iasi, rolul principal, Floria Tosca, fiind interpretat de soprana Operei Iasi, Diana Bucur.
 
Diana Bucur va debuta in acest rol, adugandu-l in repretoriul in care se regasesc roluri importante precum Donna Elvira din „Don Giovanni”, Adina din „Elixirul dragostei”, Lucia din „Lucia din Lammermoor”, Gilda - „Rigoletto” sau Violetta din „Traviata”.