Imprimare
PDF

Saptamana plina de spectacole la Ateneul Tatarasi. PROGRAM


Ateneul din Iasi a pregatit publicului noi evenimente interesante in saptamana ce urmeaza: 
 
 
„Demascarea” – joi 17 noiembrie, ora 19.00 in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”
 – intrarea libera
Ateneul din Iasi siLiga Studentilor (LS IASI) va invita cu ocazia Zilei internationale a luptei studentilor impotriva totalitarismului la proiectia filmului documentar Demascarea, in regia lui Nicolae Margineanu, cu un scenariu de Alin Muresan.
Tortura neintrerupta, blasfemie, umilinta, prabusire sufleteasca, iertare – acesta este drumul pe care au fost impinsi cei mai buni studenti romani in inchisoarea Pitesti intre 1949 si 1951. „Fenomenul Pitesti” a imbinat cele mai diverse si violente metode de tortura fizica si psihica, cu scopul de a „reeduca” studentii si de a-i transforma in agresori, obligandu-i sa isi renege intregul fundament moral si valoric, in vederea formarii unei noi elite a studentimii, aservite regimului comunist.
Astazi, supravietuitorii vorbesc unul dintre cele mai negre capitole din istoria contemporana a umanitatii. Filmul se intemeiaza pe imbinarea relatarilor a opt fosti detinuti politici, care povestesc etapele si torturile prin care erau fortati sa treaca, starile sufletesti pe care le-au cunoscut si care era rolul acestui macabru experiment social organizat de catre comunisti.
Invitatul serii va fi domnul profesor Constantin N. Strachinaru, fost detinut politic timp de 14 ani si supravietuitor al „fenomenului Pitesti”, care a fost arestat in anul 1948, pe vremea cand era in primul an, concomitent, la Facultatile de Drept, Litere si Filosofie.
Filmul are o durara de 70 de minute, fiind urmat de o sesiune discutii pe tema luptei antitotalitare si anticomuniste a studentimii romane. Va asteptam joi, 17 noiembrie, de la ora 19.00 in Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” a Ateneului din Iasi. Intrarea este libera.
„Exprima-te, ai dreptul”! – vineri 18 noiembrie, ora 11.00 in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”- intrarea libera
Pentru ca toti copiii din lume sa duca o viata linistita, lipsita de griji, Organizatia Natiunilor Unite a elaborat la 20 Noiembrie 1989 Conventia cu privire la drepturile copilului, ce contine drepturile de care trebuie sa se bucure toti copiii. Acest document obliga toate tarile sa-i ocroteasca si sa-i ajute pe copii, pentru ca acestia sa se dezvolte si sa se bucure de copilaria lor.
Va invitam sa fiti alaturi de copiii ocrotiti in centrele de plasament din judetul Iasi si de copiii din cadrul Comunitatii Elene din Iasi la Ateneul din Iasi in data de 18 noiembrie, incepand cu ora 11.00,la spectacolul: „Exprima-te! Ai dreptul!” – editia 2016, sa descoperiti o alta cale de a promova si de a face cunoscute drepturile copilului. Copiii vor prezenta momente artistice (scenete, recitari poezii, dansuri tematice), care vor reflecta drepturile prevazute in Conventie. Intrarea este libera.
Premiera „Certificatul” – sambata 19 noiembrie, ora 19.00 in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – pret bilet 20 de lei / 15 lei cu reducere 
„Astazi orice si oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu exista cenzura. Din pacate nici autocenzura nu prea functioneaza la romani. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important si consistent drept castigat de romani de la revolutie incoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem injura in gura mare pe strada, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial si gratuit. Vulgaritatea si prostul gust este la el acasa. Vorbim despre orice si oricum, uitand insa de ceea ce ne doare cu adevarat. Saracia, coruptia, birocratia, iresponsabilitatea si nepasarea au lasat urme adanci in romanul obisnuit de astazi. Ne ocupam de lucruri inutile si ascundem gunoiul sub covor ca sa nu vada lumea mizeria in care traim. Astazi, poate mai mult ca niciodata, e nevoie de un teatru social .
Acea forma de teatru care sa oblige societatea sa recunoasca degradarea ei si sa oblige natiunea la revolta sociala. Teatru manifest ca forma de terapie.
Comedia scrisa de dr. Venerus Popa are acel sambure de revolta sociala care-si mijeste ochii de dupa paravanul numit pamflet. Am scos din arhiva texte care s-au dovedit de mare actualitate in ciuda trecerii vremii si le-am pus pe muzica. Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul.”
Am fost sau nu inspirat in aceasta alaturare? Astept reactia publicului.„ Viorel Varlan, regizor
Premiera nationala a spectacolului de teatru „Certificatul”, va avea loc sambata, 19 noiembrie 2016, ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iasi.
Biletele au fost puse in vanzare la urmatoarele preturi : 20 lei / 15 lei pentru elevi, studenti, pensionari, someri, si pot fi achizitionate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni pana vineri in intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o ora inaintea inceperii spectacolului.
Afacerea Est  - duminica 20 noiembrie, ora 19.00 in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – pretul biletelor 15 lei
Comedia lui Igor Cobileanski spune povestea unei prietenii surprinzatoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Puscasu), un intelectual de provincie, si Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avanta intr-o calatorie nebuneasca in cautarea banilor necesari pentru a-si indeplini visurile: Marian vrea sa se casatoreasca cu Veronica (Anne Marie Chertic), in timp ce Petro isi doreste o macara pe care s-o inchirieze. Ei decid sa devina parteneri de afaceri si incep sa lucreze la un plan: sa vanda un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian si Petro nu isi pierd optimismul si incearca alte metode de a se capatui. 
Afacerea Est il readuce pe Cobileanski in zona umorului cald si uman, condimentat pe alocuri cu sarcasm si tragedie. Acest „road movie” moldovenesc, apreciat de The Hollywood Reporter ca fiind "fun and fascinating", vorbeste pe limba tuturor, a fiecaruia dintre noi.
Filmul este produs de Alien Film, in co-productie cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) si KaNoi Film (Romania), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center, HBO si TVR.
Scenariul & regia: Igor Cobileanski
DOP: Feliksas Abrukauskas
Montaj: Razvan Ilinca si Eugen Kelemen
Sunet: Cristian Tarnovetchi
Muzica: Liviu Elekes
Scenografie: Vali Ighigheanu
Costume: Maria Pitea
Producator: Iuliana Tarnovetchi.
Proiectia va avea loc duminica, 20 noiembrie 2016, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” de la ora 19.00. Biletele au fost puse in vanzare la pretul de 15 lei si pot fi achizitionate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni pana vineri in intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o ora inaintea inceperii spectacolului.