Imprimare

Republica Moldova va importa incepand de miercuri, 4 martie, gaze naturale prin gazoductul Iasi-Ungheni


Romania incepe exportul de gaze catre Moldova, prin conducta Iasi-Ungheni, la sapte luni de la inaugurare. Petrom va incepe miercuri livrarile de gaze catre vecinii de peste Prut. Deocamdata, autoritatile nu spun despre ce cantitate este vorba, dar nu va fi mai mare de 100 de milioane de metri cubi pe an, transmite Digi 24.

In noiembrie 2014, moldovenii au refuzat oferta Romaniei, desi era cu 14% mai ieftinã decat a Rusiei, adica nu depasea 300 de dolari pe mia de metri cubi, din cauza cantitatilor mici pe care le puteam furniza. De fapt, Guvernul din Republica Moldova se ferea de o disputã cu Gazprom, unicul furnizor de gaze din tara vecina pana acum.

Gazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat in august 2014. Lucrarile la conducta de 43 de kilometri au durat un an. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportata de partea romana. In acest fel, Republica Moldova isi va putea reduce, teoretic, dependenta de importurile rusesti.

In prima faza insa, gazoductul va alimenta doar un oras cu 35.000 de locuitori, care consuma doar 2 la suta din capacitatea conductei. Pana la Chisinau mai ramane de construit o conducta de aproape o suta de kilometri, care va ocoli reteaua existenta de gaze detinuta in proportie de 50 la suta de Gazprom.