Imprimare
PDF

Relu Fenechiu, despre autostrada Iasi - Targu Mures: „Daca acest Master Plan va fi aprobat, putem uita de investitii in regiunea Moldova”


Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, in prezent incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, si-a facut din nou simtita prezenta in spatiul public printr-o postare pe blogul personal. Relu Fenechiu se arata nemultumit de Masterplanul de transporturi prezentat de Ioan Rus si enumera mai multe argumente in favoarea construirii autostrazii Iasi - Targu Mures, transmite Digi 24.

In planurile Ministerului Transporturilor pana in anul 2030, asa cum au fost publicate in urma cu doua zile, nu apare si autostrada Iasi - Targu Mures. In postarea de pe blogul sau personal, Relu Fenechiu sustine ca "daca acest Master Plan va fi aprobat, putem uita de investitii in regiunea Moldova, putem uita de turism in Bucovina, putem sa constatam ca Europa va avea granita economica de rasarit de-a lungul Carpatilor Orientali! Ca sa nu mai vorbim de izolarea Chisinaului si, mai departe, a regiunii Odessa (pentru ca, cel putin la nivel declarativ, sustinem integrarea Republicii Moldova si a Ucrainei in Uniunea Europeana)."

In continuare, Relu Fenechiu enumera trei argumente prin care, sustine acesta, demonstreaza ca exista fonduri pentru construirea autostrazii:

"1. Cand s-a introdus supraacciza la carburant, s-a promis ca fondurile generate de aceasta vor merge catre constructia de autostrazi. Ori fondurile alocate infrastructurii rutiere pentru perioada 2014-2020 nu tin cont de acciza (poate cineva a uitat, poate nu…)
2. Autostrada Targu-Mures – Iasi se afla in reteaua europeana TEN-T. Cu tot respectul pentru dl. ministru Rus, mi se pare normal sa sustina proiectele din Ardeal (asa cum eu am facut mereu cu Moldova), dar acestea nu fac parte din reteaua TEN-T si nu pot fi finantate din fondurile europene.
3. O parte din aceasta autostrada poate fi finantata din fondurile Conecting Europe Facility. Cu putin lobby, pe aceste fonduri ar putea fi facuta autostrada pana la Chisinau, mai ales ca avem comisar european pe dezvoltarea regionala din „Europa de Est”."

In final, fostul ministru al Transporturilor face un apel la toti liderii politici si non-politici din Moldova: "Luptati-va pentru ceea ce ati promis oamenilor! Autostrada Targu-Mures – Iasi nu este un moft al lui Fenechiu, este o necesitate pentru dezvoltarea socio-economica a Moldovei atat din dreapta, cat si din stanga Prutului!"

In prezent, Relu Fenechiu isi executa pedeapsa de cinci ani la inchisoare, primita in dosarul „Transformatorul”, o afacere ce a creat statului un prejudiciu de peste 7 milioane de euro.