Imprimare
PDF

Rectorul TUIASI va lua parte la lansarea in dezbatere publica a proiectului ‘Romania Educata’


Rectorul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, Dan Cascaval, va participa la lansarea in dezbatere publica a proiectului ‘Romania Educata’, la care Administratia Prezidentiala lucreaza inca din 2016.
Evenimentul are loc pe 5 decembrie, la Palatul Cotroceni, iar TUIASI participa in calitate de universitate implicata in proiect. Universitatea Tehnica a fost gazda in 2016 a uneia dintre cele opt dezbateri regionale, pe diferite tematici, organizate pentru a putea defini cele mai importante directii de dezvoltare si imbunatatire ale situatiei actuale din invatamantul romanesc.
 
‘Politehnica ieseana a fost una dintre cele sapte universitati care au organizat dezbaterile regionale in cadrul proiectului Romania Educata. Aceasta s-a desfasurat in octombrie 2016 si a fost dedicata invatamantului profesional si tehnic. Apoi, activitatea mea a continuat in cadrul grupului care a abordat aceeasi tematica si a reprezentat o experienta deosebit de interesanta. In cadrul intalnirilor grupului programate in perioada 2017-2018 am avut ocazia sa interactionez cu persoane care au provenit dintr-o paleta foarte diversa de domenii de activitate si prin aceasta am ajuns sa cunosc mult mai limpede problemele corelate cu invatamantul cu care se confrunta acestia’, a declarat Dan Cascaval, rectorul TUIASI.
 
Conform acestuia, au existat sase grupuri de lucru care au realizat o serie de propuneri privind subiecte precum: cariera didactica, echitatea sistemului educational, profesionalizarea managementului educational, invatamantul profesional si tehnic, autonomia, calitatea si internationalizarea in invatamantul tertiar, educatia timpurie sau evaluarea elevilor si studentilor. In afara organizarii dezbaterii de la Iasi, Politehnica ieseana a mai fost implicata in acest proiect prin prezenta rectorului in comisia care a analizat invatamantul profesional si tehnic.
 
‘Fiind singurul reprezentant al mediului universitar in acest grup, am prezentat o serie de analize proprii referitoare la solicitarile de ingineri pe piata muncii romanesti si europene, la capacitatea de a raspunde la aceste solicitari a absolventilor si, implicit, a universitatilor, la gradul de satisfactie a angajatorului, dar si al angajatului etc. In sinteza, concluziile care au fost incluse si in raport au evidentiat rolul major al invatamantului dual profesional si tehnic, cu implicarea consistenta a companiilor care au interes in aceasta zona, in gasirea si formarea abilitatilor tinerilor pentru o meserie sau un parcurs universitar tehnic’, a declarat rectorul TUIASI.
 
El a subliniat necesitatea demararii unei initiative ce vizeaza promovarea invatamantului profesional si tehnic in randul tuturor elevilor de liceu si scoli profesionale precum si in randul angajatorilor si autoritatilor.
 
‘Din punctul strict de vedere al Universitatii Tehnice, ne intereseaza foarte mult rezultatele la care s-a ajuns in sensul activitatii din liceele profesionale, liceele tehnologice, din scolile profesionale, invatamantul dual care combina teoria cu practica in diferite companii. Ne intereseaza pentru ca absolventii acestor scoli ar putea fi viitorii nostri candidati’, a subliniat rectorul TUIASI.