Imprimare
PDF

Proiectii de film, concerte, vizite gratuite si balet in Noaptea Alba a Iasului


De la ora 19, in noaptea de sambata spre duminica in 10 locatii din oras au loc manifestari cu aceasta ocazie. Palatul Culturii si Palatul Roznovanu vor putea fi vizitate, iar doritorii se vor putea plimba cu tramvaiul de epoca.

In noaptea de sambata spre duminica, incepand cu ora 19, va avea loc Noaptea alba a Iasului, un eveniment aflat la cea de-a V-a editie, organizat de Primaria Municipiului Iasi. Acesta se incadreaza in categoria de evenimente care sprijina Iasul in competitia „Iasi, Capitala Culturala Europeana” si va fi prezent in 10 locatii prin diferite activitati.

Astfel, la Casa „Sadoveanu” din varful Copoului vor avea loc pana tarziu in noapte vizite gratuite, in serii din jumatate in jumatate de ora si un spectacol sustinut de Cvartetul de coarte „Mezzo”.

La Muzeul Universitatii va avea loc o vizita gratuita cu ghid, iar la statuia „Cavaleristului in atac” de la Super Copou va avea loc o proiectie de film si un moment ce consta in iluminare arhitecturala la 100 de ani de la declansarea primului razboi mondial.

Iesenii care doresc vor putea vizita pana tarziu Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea „Al.I. Cuza” si tot acolo vor avea loc doua spectacole, primul este un concert cu „The vocals”, iar al doilea cu „Opis Band”.

Rapa Galbena va prinde viata datorita proiectiilor ce vor evoca perioada anilor ’20, iar Institutul de Anatomie al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi va fi deschis pentru vizitatori . Totodata, la Institut vor rasuna acorduri de vioara si chitara a celor de la Caffè Concert Duo.

O locatie deosebita este si Manastirea Golia, unde cei prezenti pot vizita celebrul Turn al manastirii.

Alte evenimente au loc la Gara Iasi, unde intr-un salon special amenajat va fi o expozitie de vederi cu Iasul de altadata, ale lui Dumitru Grumazescu si un spectacol exceptional sustinut de Fanfara „10 prajini”.

La sediul Palatului Roznovanu vor avea loc din jumatate in jumatate de ora vizite gratuite cu ghid, iar mai apoi un spectacol sustinut de Cvintetul „Academica”.

La Palatul Culturii veti avea parte de acelasi program de vizite gratuite, insa doar in holul central, ghidul fiind istoricul Sorin Iftimie, care va face si o prezentare.

Noapte alba a Iasului se incheie cu doua momente artistice, este vorba de momentul de dans sustinut de balerini ai Operei Nationale Romane din Iasi si spectacolul sustinut de „Glitter Girls”.

Atmosfera va fi completata de promenada trasurilor de epoca care vor avea ca traseu Palatul Culturii - Teatrul National, promenada masinilor de epoca, care vor prelua oameni in fiecare statie pe traseul Gara - Universitate. Tineri imbracati in tinute specifice perioadei vor fi gazde in tramvaiul de epoca ce va circula din Targul Cucului in Copou. Calatorii vor fi serviti cu ceai si fursecuri, ca in vremurile de altadata.

RATP Iasi pune la dispozitia calatorilor, in „Noaptea alba a Iasului”, un traseu de poveste cu tramvaiul de epoca. Mijlocul de transport, restaurat dupa primul tramvai care a circulat in Iasi in anul 1900, va fi scos la strada pe data de 18 octombrie si va face curse gratuite intre orele 19:00 -24:00 pe traseul Targu Cucu-Copou.