Imprimare
PDF

Proiect aprobat: Un nou cartier in locul fostei fabrici. Se ridica primele sapte blocuri


Sapte blocuri de cate 11 etaje vor aparea in prima faza pe locul fostei fabrici Nicolina. Investitorul, o firma controlata de oameni de afaceri slovaci, va ridica in zona un adevarat cartier, in urmatorii ani, ajungand pana la peste 4.000 de apartamente. Acesta ar fi cel mai mare proiect imobiliar al iasului de dupa 1990.
Proiectul imobiliar prevazut pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina va incepe cu sapte blocuri, fiecare cu 11 etaje. Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) a dat, ieri, unda verde, planului urbanistic, dupa ce inclusiv proiectantii contractati de investitor (Sticknet Investement SRL) au sustinut in fata consilierilor locali oportunitatea proiectului.
 
Demn de precizat este ca, intr-o sedinta precedenta a Comisiei, proiectul a fost respins, in conditiile in care consilierii au solicitat, printre altele, ca locurile de parcare sa fie in subsol. De data aceasta, reprezentantii investitorului au venit cu o propunere in care doar 70 dintre cele 950 de locuri de parcare sunt prevazute la nivelul solului, restul fiind in subsol sau la demisol. „Este o investitie foarte mare si respectam absolut toate cerintele justificate ale Comisiei“, au spus proiectantii in fata consilierilor locali. Sticknet Investment SRL detine aproape 24 ha din amplasamentul fostei fabrici Nicolina, dar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) analizat ieri in Comisie a facut referire la doar 2,3 ha. Initial, in procesul de autorizare de la nivelul municipalitatii a intrat un PUZ ce facea referire la toata suprafata. Proiectantii au precizat in fata Comisiei ca proiectul imobiliar va fi implementat etapizat pe tot terenul intrucat au fost identificate „suprafete de sol poluat“. „Suprafetele trebuie depoluate, din acest motiv s-a pornit etapizat“, au sustinut proiectantii. Pe cele 2,3 ha, suprafata ce face obiectul PUZ-ului aprobat ieri in Comisie, sunt prevazute sapte blocuri, fiecare cu un regim de inaltime cu doua niveluri in subteran, demisol, parter si 11 etaje. Terenul studiat se afla in imediata vecinatate a cladirii de birouri „Nicolina Business Center“ si are o suprafata de 23.771 mp.
 
Planuri pentru 22 ha
 
Pe restul suprafetei detinute de Sticknet, de peste 22 ha, sunt prevazute de asemenea blocuri inalte, in zona urmand a fi amenajate mii de apartamente alaturi de centre comerciale, strazi, spatii verzi si locuri de joaca. O estimare a specialistilor din Primarie, precum si a proiectantilor, vizeaza ca pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina vor fi construite cel putin 4.000 de apartamente, ceea ce ar inseamna descarcarea unui trafic semnificativ pe bd. Nicolae Iorga si bd. Socola, artere de circulatie deja supraaglomerate, aceasta fiind si una dintre principalele probleme ale planului urbanistic.
 
Vot polarizat in Comisie
 
Odata cu semnalul dat de PSD, in ceea ce priveste „ruperea“ de primarul Mihai Chirica, sedintele Comisiei de urbanism au devenit mai dinamice. Cel putin in sedinta de ieri, deciziile nu au mai fost luate in unanimitate, iar abtinerea unor consilieri PSD a dus la respingerea/amanarea unor proiecte. Din Comisie fac parte patru membri PSD, un consilier PMP, un consilier ALDE, doi liberali si „independentul“ Gabriel Harabagiu (exclus din PSD, dar cu un proces pe rol privind aceasta decizie, castigat in prima instanta de Harabagiu). De regula, discutiile din sedinte erau controlate „de facto“ de Harabagiu (viceprimar, responsabil si pe probleme de urbanism), cu toate ca Paul Boisteanu (PSD) este presedinte al forului. Insa, in ultimul timp, Harabagiu, „mana dreapta“ a primarului Mihai Chirica, nu mai are, cel putin aparent, sprijinul necesar pentru a aproba proiectele pe care le sustine Executivul municipalitatii. De exemplu, abtinerea unui consilier PSD la votul pe un proiect urbanistic, supus dezbaterii ieri, a determinat amanarea acestuia. La acest lucru se adauga opozitia consilierului PMP, precum si a liberalilor, ceea ce a dus la destule discutii in contradictoriu in cadrul sedintei. Comisia de urbanism a dezbatut ieri alte sase planuri urbanistice zonale. Dintre acestea, doua au fost respinse, unul a fost amanat, iar trei au fost aprobate. In cazul celor din urma, investitiile fac referire la construirea de imobile in Moara de Vant, Viticultori si Nicolina. In ceea ce priveste celelalte proiecte, motivul amanarii/respingerii a vizat faptul ca locurile de parcare nu erau prevazute la subsol.