Imprimare
PDF

Producatorii din pescarie solicita un management al populatiei cormoranilor si compensatii pentru pierderile cauzate de acestia


Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie (Romfish) cere un management al populatiei de cormorani si compensatii in bani pentru pierderile cauzate de aceste pasari.
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie au declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca trebuie gasita o solutie in colaborare cu cei de la Ministerul Mediului, cu ornitologii, pentru a pune in aplicare un management al populatiei cormoranilor.
 
Presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie (Romfish), Catalin Platon, sustine ca planul de management trebuie coroborat cu unul de compensatii pentru fermierii piscicoli care, din banii lor, mentin biodiversitatea.
 
Conform lui Platon, de mai bine de doua decenii, piscicultura romaneasca este amenintata de cresterea populatiilor de cormorani, pasare care se hraneste exclusiv cu peste si care este protejata de legislatia europeana in virtutea faptului ca migreaza. Astfel, de la o populatie de aproximativ 5.000 de exemplare, in anii ’60, la nivel european, cormoranii au ajuns sa fie 1.800.000 de exemplare, dintre care 100.000 sunt in Romania.
 
Desi reglementarile europene stabilesc protectia pana la ‘un nivel care sa indeplineasca conditiile ecologice, stiintifice si culturale, tinand seama in acelasi timp de conditiile economice si de recreere sau pentru a adapta populatia acestor specii la nivelul respectiv’, nimeni nu reuseste sa spuna care este acest nivel, a mentionat Platon.
 
‘In Romania, au fost inventariati peste 100.000 de cormorani, care stau 210 de zile dintr-un an in preajma amenajarilor piscicole. Cormoranul consuma zilnic pana la un kilogram de peste, uneori dintr-o singura inghititura. De obicei, ei sunt organizati in grupuri de 200 – 1.000 de exemplare, care viziteaza zilnic fermele piscicole aflate la distante de pana la 50 de kilometri de locul de cuibarire sau de adapost. Asta inseamna ca zilnic un fermier piscicol pierde intre 200 si 1.000 de kilograme de peste. Asta inseamna ca fermierii piscicoli pierd anual 21.000 de tone de peste doar din cauza cormoranilor, adica doua treimi din productie. S-a ajuns ca aceasta specie sa fie prezenta in zone in care nu a existat niciodata. Vorbim de Satu Mare, Falticeni, Oradea, Botosani, chiar si de Iasi’, a declarat Catalin Platon, el explicand totodata si faptul ca in Larga Jijia sunt 1.000 de cormorani, iar in iazurile din zona Podu Iloaiei sunt 400 astfel de pasari.
 
Presedintele Romfish s-a declarat nemultumit si pentru ca fermierii piscicoli nu primesc subventii pentru pestele pierdut din cauza cormoranilor si a altor pasari, mai ales ca ‘pentru agricultura se primesc 250 euro la hectar pentru a lasa 10% din recolta pe camp pentru hrana pasarilor, in piscicultura, pentru a lasa 66% din recolta pentru hrana pasarilor nu se primeste nimic’.
 
Presedinte Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie crede ca solutia viabila din punct de vedere etic este controlul la cuib a cormoranilor.
 
‘Cred ca ar fi si cea mai eficienta solutie. Impuscarea nu este o solutie. In Franta exista o cota anuala de impuscat cormorani. In afara faptului ca fiecare cormoran impuscat i-a costat pe fermieri cate 75 de euro, nu s-a rezolvat mare lucru. Solutia trebuie sa fie la nivel european. Nu poate Franta, Romania sau Ungaria sa aiba o solutie punctuala, din moment ce aceasta pasare este migratoare’, a declarat presedinte Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie (Romfish).
 
Potrivit acestuia, in cazul in care nu vor fi adoptate masuri eficiente, fermierii piscicoli ar putea renunta la afacerile lor.
 
‘Daca nu se iau masuri, deciziile fermierilor sunt foarte simple, cum au fost, de exemplu, cele ale fermierilor din judetul Braila, de a abandona ferma, de a o lasa pe uscat si de a se pierde o biodiversitate generata nu doar de cormorani, ci de inca 120 de specii care erau acolo’, a punctat Catalin Platon.