Imprimare
PDF

Probleme cu securitatea la incendii: Amenzi de zeci de mii de lei incasate de cluburi iesene


Un numar de 12 unitati scolare din Iasi au cladiri ce nu detin autorizatie de securitate la incendiu. Informatia apare intr-o adresa a Ministerului Educatiei Nationale (MEN), publicata recent pe site-ul Camerei Deputatilor. 
Potrivit MEN, Consiliul Local (CL) Iasi trebuie sa intervina pentru remedierea deficientelor, deliberativul fiind proprietarul imobilelor. Cel mai frecvent este vorba despre lucrari de reabilitare sau extindere la unele cladiri ce nu au fost inca finalizate. In total, in municipiu sunt 74 de unitati, iar 62 dintre acestea au actele in regula, conform MEN.
 
Lista scolilor cu probleme
 
Printre institutiile de invatamant ce au imobile fara autorizatie de incendiu se numara Colegiul „Costache Negruzzi“ (sala de sport in curs de obtinere a autorizatiei), Colegiul „Mihai Eminescu“ (la Corpul B au fost returnate  documentele de catre ISU Iasi in vederea refacerii scenariului la incendiu), Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ (pentru extinderea realizata la aceasta unitate nu a fost depusa o solicitare pentru eliberarea autorizatiei intrucat inca nu a fost semnat procesul verbal de finalizare a lucrarilor) si Colegiul „Octav Bancila“ (la sala de festivitati este necesara efectuarea unor lucrari de reabilitare care sa asigure indeplinerea normativelor). Pe lista „neagra“ se afla si trei gradinite cu program prelungit, 1, 16 si „Sf. Sava“. In primele doua cazuri inca se desfasoara unele lucrari de extindere, iar in cealalta situatie au fost returnate documentele de catre ISU Iasi in vederea remedierii unor deficiente, conform adresei MEN. Un alt exemplu este Liceul Teoretic de Informatica „Grigore Moisil“.
 
„La extinderea realizata la aceasta unitate de invatamant nu s-a eliberat autorizatia de securitate la incendiu, desi constructia este finalizata, deoarece trebuie construit un rezervor de apa care sa asigure alimentarea instalatiei de stingere a incendiilor, iar compania de apa nu asigura debitul si presiunea necesare“, se arata in adresa MEN. Probleme sunt si la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“, unde sunt necesare lucrari de reabilitare care sa asigure indeplinirea normativelor pentru obtinerea autorizatiei. Celelalte trei unitati de pe lista sunt Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ (o parte dintre cladirile acestui colegiu sunt afectate de lucrari de reabilitare in curs de finalizare), Liceul cu Program Sportiv Iasi (lucrari de reabilitare nefinalizate) si Liceul Tehnologic „Petru Poni“ (la caminul de elevi au fost returnate documentele de catre ISU Iasi in vederea remedierii unor deficiente). „Mentionam faptul ca (...) imobilele in care functioneaza unitatile de invatamant preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local si sunt administrate de catre consiliile locale. Astfel, efectuarea demersurile pentru alocarea de fonduri in vederea efectuarii lucrarilor necesare obtinerii autorizatilor de securitate la incendiu este de compententa acestor autoritati, in calitate de proprietari ai imobilelor“, se mai precizeaza in adresa MEN.
 
Amenzi de 50.000 lei
 
Probleme cu obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu nu sunt doar la institutii de stat, ci si in mediul privat. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), in perioada septembrie 2017 - iunie 2018, au fost efectuate 12 actiuni de control la noua companii ce detin cluburi sau locuri de agrement. In urma verificarilor, au fost date 35 de avertismente si 20 de amenzi, acestea din urma avand o valoare totala de 48.500 lei. Cele mai mari sanctiuni, conform MAI, au fost aplicate firmei Oscar Eigo Group SRL pentru restaurantul Oscar din str. Lascar Catargi: 4 amenzi in cuantum de 11.500 lei. Altii 10.000 lei au reprezentat o amenda data firmei Usrom House Ltd SRL pentru restaurantul Little Texas din str. Moara de Vant. Pe lista firmelor amendate se mai numara Cafeneaua Times SRL (7.000 lei, Clubul Times din str. Codrescu 6), Soft Social SRL (7.500 lei, Clubul Skin din str. Sf. Lazar 27), Cardiff LGD SRL (6.000 lei, barul „The Legend“ din str. A. Panu 31), Transworld SRL (3.000 lei, Clubul Master Pub din bd. Mangeron 71A), Poieni Iasi SRL (3.000 lei, local in zona de agrement Ciric) si Clondalkin SRL (500 lei, Club Tribo de la demisol Facultatea de Chimie).