Imprimare
PDF

Primele cazuri de gripă AH1N1 la Iaşi. Recomandări din partea medicilor


Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva au declarat că la Iaşi s-au înregistrat deja primele două cazuri de gripă AH1N1.
 
Pacienţii se află sub supraveghere medicală. Se acordă medicaţie antivirală, dar şi antibiotică. Reprezentanții spitalului susțin că pacineții prezentau o suprainfecţie a căilor respiratorii.
 
Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la începerea campaniei de vaccinare antigripală, au fost vaccinate până în present un număr de 1.400.723 de persoane.
 
În săptămâna 30 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 39.657, cu 25.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (52.991) şi cu 5.8% mai mic comparativ cu cel din săptămână anterioară (42.117).
 
În aceeaşi perioadă au fost raportate la nivel naţional 487 cazuri de gripă clinică, mai multe comparativ cu cele raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut (349 cazuri), şi 7 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI) cu 1 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
 
De la începutul sezonului 2019-2020 a fost înregistrat un singur deces confirmat cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, din care 1 tip A, subtip (H1)pdm09 şi 1 tip A, subtip H3.
 
De la începutul sezonului au fost confirmate 114 cazuri de gripă: 13 cazuri gripă cu virus AH1, 11 cazuri gripă cu virus AH3, 14 cazuri gripă A nesubtipat, 76 cazuri gripă cu virus B.Problemele în cazul persoanelor care se îmbolnăvesc de gripă apar la cei care au şi alte boli asociate şi sistemul imunitar scăzut, fapt pentru care pot face pneumonii grave, crize astmatice, miocradită sau insuficienţă cardiacă.
 
Medicii sfătuiesc populaţia să evite aglomeraţiile în spaţii deschise, să poarte măşti de protecţie, să acorde o atenţie deosebită igienei mâinilor şi nasului. În cazul copiilor, specialiştii sfătuiesc că este de preferat ca aceştia să nu fie duşi în colectivităţi, la grădiniţă sau şcoală, dacă prezintă simptome ale bolilor căilor respiratorii, respective frisoane, febră, tuse sau secreţii nazale.