Imprimare
PDF

Primarul si viceprimarul din orasul Harlau, suspendati din functie


Subprefectul judetului Iasi, Bogdan Abalasi, a anuntat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca primarul din Harlau, Constantin Cernescu, a fost suspendat din functie.

„Avand in vedere comunicarea Tribunalului Iasi, Sectia Penala, prin care s-a dispus luarea masurii arestului la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 22 ianuarie, astazi am semnat ordinul privind suspendarea de drept a mandatului primarului din orasul Harlau, Constantin Cernescu. Aceeasi masura s-a luat si in cazul fostului viceprimar, actualmente consilier local, Florin Țapusa", a declarat, vineri, jurnalistilor subprefectul Bogdan Abalasi.

Pe 22 ianuarie, primarul orasului Harlau, Constantin Cernescu, si viceprimarul localitatii, Florin Țapusa, au fost retinuti de procurorii DNA — Serviciul Teritorial Iasi, pentru 24 de ore, si ulterior arestati la domiciliu, sub acuzatia de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual. In acelasi dosar sunt judecati si seful Ocolului Silvic din Harlau, Ioan Amariei, si soferul personal al acestuia, Mihai Vatavu.

Potrivit DNA, primarul din Harlau, Constantin Cernescu, este acuzat de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infractiuni), si instigare la fals intelectual, iar viceprimarul Florin Țapusa — de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu (2 infractiuni), efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana.

Totodata, Ioan Amariei, sef al Ocolului Silvic Harlau, este acuzat cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita (3 infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infractiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infractiuni), participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Mihai Vatavu, soferul personal al sefului Ocolului Silvic Harlau, este acuzat de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu.

Pe 17 decembrie 2015, primarul Cernescu a dispus si a determinat un subaltern sa intocmeasca un proces verbal de receptie in care sa consemneze faptul ca lucrarea ''Extindere retea alimentare cu apa si bransamente in Pircovaci zona Anisoara Smit si Pod Hrisculeni'' era finalizata, aspect nereal, in realitate aceasta nefiind edificata in totalitate.

Astfel a fost creata o paguba Primariei Harlau de 2.433,43 lei, ce reprezinta cuantumul lucrarilor nefinalizate, dar achitate de catre unitatea administrativ teritoriala.

In perioada august — septembrie 2015, Țapusa a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia de viceprimar al orasului Harlau, in sensul ca, in calitate de administrator de fapt al unei societati comerciale (ce detine un restaurant, o pizzerie si o florarie), s-a implicat in negocierea si incheierea de contracte, a tinut legatura cu consultanti ai firmei, a primit comenzi in numele societatii si a efectuat plati catre angajati.

In aceeasi perioada, el a determinat un angajat al Politiei Locale sa permita unui autovehicul incarcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevazut cu bariera, fara ca soferul sa plateasca taxa de 250 lei expres prevazuta de o hotarare a Consiliului Local. In aceeasi calitate, a dispus unui angajat aflat in subordinea sa ca in timpul orelor de program pentru care era pontat sa aduca la indeplinire activitati de interes personal ale viceprimarului, cauzandu-se prin aceasta o vatamare a intereselor legale ale Primariei Harlau.