Imprimare
PDF

Primarul Iasului: Kovesi se simte inselata de Iohannis


Primarul Iasului, Mihai Chirica, considera ca decizia presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din functie pe Laura Codruta Kovesi este "o decizie surprinzatoare ca mod de prezentare", dar "nu surprinzatoare ca si legalitatea deciziei in sine".
"Presedintele Romaniei ca si garant al respectarii Constitutiei, in primul rand trebuie sa aiba grija de respectarea Constitutiei. In al doilea rand, avand in vedere ca mare parte dintre romanii care mai cred intr-un stat democratic si isi pun sperante in presedinte, domnia sa avea datoria sa faca o prezentare poate chiar si detaliata asupra deciziei, justificand cat mai pe intelesul tuturor de ce acum si nu acum o luna, (...), de ce dupa anuntul lui Tariceanu ca paraseste tara in vacanta si nu inainte de asta, sau de ce nu la intoarcerea lui Tariceanu, de ce dupa amenintarile domnului Dragnea cu suspendarea si plata unor sume de bani prin sprijinul ANAF pentru casa ocupata", a declarat luni, Mihai Chirica.
 
El a afirmat, referitor la modul in care a fost facuta publica revocarea din functie a procurorului sef al DNA, ca "putea fi altfel tratat subiectul" pentru ca este unul "sensibil".
 
"Am citit cu atentie si declaratiile doamnei Kovesi, care se simte, pe fata, inselata, de modul in care s-a luat decizia de astazi. Asta arata ca a fost surprinsa, nu a existat o discutie directa cu presedintele Romaniei. Sigur ca da, tacerea care de regula lasa loc la interpretare si care deschide supozitii, nu toate dintre ele favorabile presedintelui Romaniei in momentul de fata. Eu cred ca (...) este vorba de mai multa transparenta in aceasta decizie care a trebuit sa fie luata, pentru ca lumea sa inteleaga foarte clar", a spus Chirica.
 
Potrivit acestuia, Laura Codruta Kovesi are "o abordare optimista care vrea sa si sensibilizeze opinia publica".
 
"Doamna Kovesi stie mai multe decat se exprima si are mult mai multe detalii decat cele care sunt in spatiul public sau au fost in momentul de fata. Cred ca nici nu putea sa aiba o alta prezentare. Pana la urma, dumneaei a devenit un simbol al luptei impotriva coruptiei, cu toate ca si pe vremea mandatului dumneaei s-au facut foarte multe abuzuri din partea unor colegi care au aplicat cu stangacie sau cu rea vointa legea, aducand oameni in pragul unor situatii care nu vorbeau nici pe departe de statul de drept. Cum nu exista padure fara uscaturi, (...), nu poti distruge un sistem doar pentru ca ai gasit cateva lucruri care nu functionau bine. Dimpotriva, se puteau corecta", a declarat primarul Iasului.
 
In viziunea sa, aceasta schimbare va relansa lupta pentru presedintia Romaniei.
 
"O relanseaza intr-o modalitate destul de imprevizibila, pentru ca deocamdata Romania nu s-a aratat pregatita pentru a primi un nou presedinte, se creeaza un nou curent de simpatie cu presedintele Iohannis, care reiesea si din statisticile si analizele facute pe populatia Romaniei in ultima perioada. Nu inseamna ca s-a intarit PSD-ul. Sub nicio forma. Nu s-a intarit PSD-ul, dar s-a adus un plus de dezamagire populatiei acestei tari, prin situatia creata, care se simte vulnerabilizata de decizia politica. Nu vad cum vor putea evita institutiile statului ingerinta factorului politic in decizia de justitie", a spus Mihai Chirica.
 
El a precizat ca urmatorul nominalizat pentru functia de procuror sef al DNA trebuie "sa duca o cruce grea pe care, pe de o parte, sa reuseasca sa tempereze furia politica impotriva DNA, pentru ca este furie deja, se vede foarte clar". Pe de alta parte, sustine Chirica, viitorul sef al DNA trebuie sa "poata tempera furia procurorilor impotriva clasei politice, care este privita ca un inamic si care poate arunca lucrurile in sensul celalalt".