Imprimare
PDF

Primarul Iasului, Gheorghe NICHITA, afla vineri daca VA FI SUSPENDAT din functie


Prefectura Iasi a anuntat ca a primit de la Curtea de Apel Bucuresti comunicarea privind dispunerea masurii arestului la domiciliu in cazul primarului Gheorghe Nichita.

Grupul de lucru, deja constituit la nivelul Institutiei Prefectului, va analiza continutul documentelor comunicate de catre instanta si va propune masurile adecvate. Termenul de predare a raportului a fost fixat pentru miine, la ora 12.

Anterior, in cazul presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, aflat de asemenea in arest la domiciliu, prefectul Dan Cirlan a dispus suspendarea acestuia din functie.

„In urma solicitarii telefonice si in scris adresata de catre prefectului judetului Iasi Curtii de Apel Bucuresti, astazi, joi, 21 mai, la ora 12.47 a fost inregistrata adresa prin care Curtea de Apel Bucuresti comunica Incheierea nr. 542/C din data de 8 mai 2015, pronuntata de catre judecatorul de drepturi si libertati in dosarul cu nr. 15792/3/2015, privind dispunerea masurii preventive de arest la domiciliu in privinta domnului Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi.

Grupul de lucru deja constituit la nivelul Institutiei Prefectului a fost insarcinat cu misiunea de a analiza continutul documentelor comunicate de catre instanta si de a propune masurile adecvate. Termenul de predare a raportului a fost fixat pentru vineri, 22 mai, ora 12.

La fel ca si in cazul presedintelui Consiliului Judetean, pana la solutionarea finala a lucrarii, Institutia Prefectului nu va face niciun fel de referiri publice cu privire la continutul dosarului sau la solutia preconizata”, arata comunicatul Institutiei Prefectului Iasi.

„Pentru corecta infomare a opiniei publice in legatura cu demersurile intreprinse pentru obtinerea comunicarii privind masura preventiva dispusa de Curtea de Apel Bucuresti la adresa primarului municipiului Iasi, Institutia Prefectului doreste sa faca urmatoarele precizari:

Potrivit art 71 din Legea Administratiei Publice Locale, instanta are obligatia de a proceda „de indata” la comunicarea catre Institutia Prefectului a hotararii privind dispunerea masurii preventive la adresa alesului local. Sintagma ”de indata”, potrivit cutumei, trebuie inteleasa ca drept, „de indata ce hotararea a fost redactata”. In considerarea acestei cutume, existenta unei minute sau a unei comunicari succinte a dispozitivului catre organul de executare pot fi considerate drept o etapa premergatoare redactarii hotararii, urmand ca aceasta sa fie ”de indata” comunicata prefectului. Pe aceasta premisa, Institutia Prefectului a asteptat transmiterea de catre Curtea de Apel Bucuresti a comunicarii referitoare la masura preventiva dispusa in cazul primarului Gheorghe Nichita.

In urma consultarii zilnice a portalului instantelor de judecata, dupa numele persoanei precum si dupa numarul dosarului, am constatat ca nu este disponibila nici macar solutia pe scurt, ceea ce ne-a consolidat convingerea ca aceasta hotarare nu este inca redactata pentru a putea fi comunicata. In seara zilei de marti, 19 mai, Institutia Prefectului a luat act de o declaratie de presa a purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Bucuresti, din care rezulta ca:

1. In acceptiunea sa, instanta nu are obligatia de a transmite hotararea decat organului de executare (Politia judetului Iasi)

2. Prefectul are posibilitatea de a studia minuta pe portalul instantelor de judecata (lucru care, asa cum am aratat mai sus, s-a dovedit a fi imposibil)

In acel moment a fost evident ca exista o problema atat pe fond, cat si pe linie de comunicare. In dimineata zilei urmatoare, miercuri 20 mai, prefectul a comunicat direct, telefonic, cu conducerea Curtii de Apel Bucuresti, care a inteles problema semnalata si ne-a asigurat de rezolvarea cu celeritate a procedurii. In paralel, Institutia Prefectului a transmis si in scris aceeasi solicitare catre Curtea de Apel Bucuresti. Drept urmare, in cursul zilei de astazi a fost primita si inregistrata comunicarea oficiala a hotararii.

In incheiere, subliniem din nou faptul ca prefectul nu suspenda alesul local, ci doar constata, prin Ordin, faptul ca a intervenit suspendarea de drept a mandatului, ca si consecinta directa si nemijlocita a masurii preventive dispuse de instanta. In consecinta, emiterea unui Ordin de constatare a suspendarii mandatului in lipsa unei comunicari oficiale de la instanta are drept urmare nulitatea absoluta a procedurii si obtinerea neindoielnica, in instanta, a anularii Ordinului” se arata in precizarea facuta astazi, de prefectul Dan Carlan.