Imprimare
PDF

Primaria invinge ADRNE in instanta. Palatul Braunstein, modernizat din fonduri europene?


O victorie in instanta poate deschide drumul pentru decontarea lucrarilor de executie din fonduri europene.
Primaria a castigat procesul cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) in ceea ce priveste Palatul Braunstein. Judecatorii Curtii de Apel Iasi au decis sa accepte contestatia inaintata de municipalitate.
 
„Constata ca proiectul in cauza este conform administrativ si eligibil, si obliga paratele sa declare conformitatea si eligibilitatea acestuia, cu consecinta includerii acestuia in urmatoarea etapa a procesului de evaluare si selectie”, se arata in decizia instantei.
 
In trecut, ADRNE a respins proiectul de reabilitare a Palatului Braunstein din cauza unor probleme de natura tehnica. In continuarea Palatului Braunstein, in perioada comunista, a fost amenajat un imobil de locuinte, iar locatarii acestui bloc de pe b-dul Stefan cel Mare au acces in cladire doar prin incinta monumentului istoric.
 
„Pentru acest acces s-a comandat o expertiza tehnica daca se poate gasi si alta intrare pentru locatarii de la etajul 1. Expertul s-a pronuntat intr-o oarecare maniera, din punctul nostru de vedere nu exista neaparat o incompabilitate legata de faptul ca acesti locatari ajung prin scara muzeului pentru ca, in cele din urma, activitatea muzeala nu incepe din spatiul de la parter“, preciza, in aprilie 2017, primarul Iasului Mihai Chirica.
 
Edilul a adaugat ca pot fi create sisteme de monitorizare permanente care sa permita accesul locatarilor si care sa asigure integritatea monumentului istoric.
 
Intre timp, Primaria a lansat proiectul de reabilitare a Palatului Braunstein pe fonduri de la bugetul local, fiind deja organizata si licitatia de executie, lucrarile avand o valoare de circa 20 milioane lei. Singurul ofertant este o firma italiana cu care, probabil, va fi semnat si contractul de lucrari.