Imprimare
PDF

Prezentare-eveniment la Muzeul Unirii din Iasi: „Sabia de investitura a lui Alexandru Ioan Cuza”


In perioada 27 aprilie – 8 iulie 2018, iubitorii de istorie vor putea admira sabia de investitura a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Muzeul Unirii din str. Alexandru Lapusneanu, nr. 4, Iasi.
Evenimentul, care se va desfasura joi, 26 aprilie 2018, la ora 14.00, este organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei, cu sprijinul domnului senator Doru Adrian Panescu.
 
Sabia a fost oferita domnitorului Alexandru Ioan Cuza de catre sultanul Abdul Medjid, in anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol.
 
Cunoscuta, din punct de vedere tipologic, sub denumirea de shamshir si lucrata  la comanda sultanului de catre bijutierii armeni din Constantinopol, sabia are mai multe parti confectionate din aur, iar garda acesteia este impodobita cu numeroase diamante si briliante.
 
Aceasta sabie, care a fost evaluata in epoca la suma de 3300 galbeni,  este un exponat de exceptie, de o mare insemnatate in istoria diplomatiei romanesti, simbolizand recunoasterea de catre Imperiul Otoman a Unirii de la 1859, care a pus bazele Romaniei moderne.