Imprimare
PDF

Politistii l-au identificat dupa ADN pe cel mai cautat criminal care a locuit in Iasi


Politistii din Iasi si-au facut treaba pana la capat in cazul urmaririi celui mai cautat criminal care a locuit prin Iasi, Robert Girleanu. Institutul de Criminalistica din Bucuresti a confirmat ca probele ADN prelevate de politistii ieseni de la cadavrul unui barbat mort in spitalul central din Chisinau sunt ale lui Robert Girleanu.
 
 
 Barbatul se internase sub un alt nume in Spitalul Central Municipal din Chisinau si murise pe data de 1 octombrie. Politistii ieseni banuiau adevarata identitate a celui decedat, adica Robert Girleanu, dat in urmarire nationala si internationala prin Interpol, in cursul anului trecut. Criminalistii ieseni atat au asteptat: a doua zi au mers la morga spitalului din Chisinau unde au identificat cadavrul si au prelevat probe ADN.
 
Robert Girleanu este autorul unui triplu asasinat comis in urma cu 14 ani. Presupus raket si ca ar fi avut legaturi cu fortele speciale rusesti, Gir­leanu era in cardasie cu alti asasini care ucideau la comanda, cei mai multi dintre ei provenind tot din Republica Moldova. Acesta a locuit o perioada in Iasi, s-a casatorit cu o ieseanca, iar din relatie au rezultat doi copii. De la disparitia lui, sotia locuieste in prezent in cartierul de lux Bellevue din Copou si conduce un autoturism BMW. Raketul a devenit celebru pentru triplul omor pentru care a fost condamnat la mijlocul anului trecut la inchisoare pe viata.
De asemenea, este cunoscut pentru faptul ca a fost eliberat cu o luna de zile inainte de a fi condamnat pe viata, printr-o decizie a unui judecator de la Tribunalul Ilfov. Acesta a profitat si a disparut in Republica Moldova, cu toate ca era dat in consemn la frontiera de un an si jumatate. Potrivit unor surse din cadrul politiei, anchetatorii ieseni au stiut tot timpul ce face Girleanu in Republica Moldova. De fapt, barbatul nici nu ascundea faptul ca merge in cluburile din Chisinau, dupa „activitatea“ sa pe site-ul de socia­lizare Facebook. Tot politistii spun ca nu au putut sa-l readuca in tara pe acesta pentru a-si ispasi pedeapsa. „Nu avem acord de extradare cu Republica Moldova. Ei spun ca nu isi pot extrada propriii cetateni“, ne-a spus un politist iesean de la Biroul Urmariri care s-a ocupat de caz. Asa se face ca politistii ieseni au primit si informatia ca Garleanu sufera de o boala grea, cel mai pro­babil TBC.
De asemenea, politistii au fost informati ca Girleanu s-a internat intr-un spital din Chisinau, cu un nume fals. Numai ca Girleanu nu a stat prea mult in spital, iar dupa cateva zile de la internare, pe 1 octombrie, intr-o sambata, acesta a decedat. „Pe data de 1 acesta a de­ce­dat, iar pe 2 octombrie, la Chi­sinau a plecat o echipa de criminalisti de la Biroul Urmariri. Aici au fost prelevate probe ADN pentru confruntarea profilului genetic pe care il avem noi prelevat de la acesta in urma cu cativa ani. Recoltarea profilului lui Girleanu a fost decisa de un judecator, la penultima condamnare a lui. Compararea probelor ADN a fost realizata de catre Institutul de Criminalistica din cadrul Politiei Romane. Profilul genetic apartinand lui Girleanu era stocat in Sistemul National de Date Genetice Judiciare“, a precizat po­litistul iesean de la Urmariri. In urma analizei facute de catre specialisti, Robert Girleanu ar fi aceasi persoana cu barbatul decedat in spitalul din Chisinau, care la internare isi daduse o alta identitate.    
Robert Girleanu avea dubla cetatenie, a Romaniei si a Republicii Moldova. Ciudat este ca acesta a fost eliberat de sub control judiciar chiar inainte de a fi condamnat pentru omor, de prima instanta. Acesta a fost eliberat din arest in noiembrie 2013 de acelasi judecator de la Tribunalul Bucuresti care in iunie 2014 l-a condamnat la inchisoare pe viata. Pe 27 mai 2015, Girleanu a fost condamnat definitiv, insa nu a mai fost gasit. Se banuieste ca acesta si-a procurat documente false si a trecut imediat in tara vecina. Girlea­nu a fost condamnat pe detentie pe viata pentru un triplu asasinat comis in anul 2000. Girleanu a impuscat atunci in Republica Moldova trei parteneri de afaceri cu care impartea veniturile din furtul de autoturisme.
 
Dupa ce i-a impuscat, a dat foc cadavrelor apoi le-a ingropat. Faptul a iesit la iveala in 2008, cand un martor a „ciripit“ autoritatilor. Dupa ce au dezgropat ramasitele, anchetatorii au stabilit ca victimele au murit impuscate cu o pusca Baikal. In anul urmator, o declaratie cheie a unui martor din dosar a disparut subit, si a aparut in 2010 atunci cand ancheta a fost reluata. Girleanu a venit in Iasi prin anul 2000 unde a initiat legaturi cu interlopi, dar si cu oameni de afaceri controversati. Asa se face ca a fost retinut de politisti de mai multe ori: contrabanda cu tigari cu un pre­judiciu in valoare de un mi­lion de euro, dar si furtul unui autoturism de lux din Focsani. In 2011, acesta a fost arestat in Romania, la solicitarea autoritatilor din tara vecina pentru triplul omor comis acolo. Numele lui Robert Girleanu apare si in cazul asasinatului comis in 2012 in cartie­rul Vitan din Bucuresti. La momentul respectiv, un afacerist urmarit de fratii Mararu din Piatra Neamt a fost tinta unui asasin platit, Vitalie Proca. Proca s-a deplasat la Bucuresti cu un autoturism inregistrat pe firma Clan­dak SRL detinuta de Robert Girlea­nu.