Imprimare
PDF

Piata IT din Iasi s-a dublat in numai 2 ani. Iata care este viitorul Iasului, dlor politicieni!


«Industria fara fum» a Iasului si-a dublat numarul de angajati in decurs de doar doi ani. Daca in 2013 pentru companiile de IT si Outsourcing lucrau in judet circa 6.000 de salariati, la finele anului 2015 peste 12.600 de persoane activau in domeniu.

Afacerile totale derulate depaseau 460 de milioane de euro la 31 decembrie 2015. In urma cu numai 2 ani, afacerile totale se invarteau in jurul a 900 mili-oane si un miliard de lei. Adica o medie de 220 milioane de euro, sub jumatate fata de acum. „Iasul este azi noul pol major de crestere tehnologica al Romaniei. A inregistrat in domeniul industriei de IT o spectaculoasa crestere, este un centru universitar prestigios, si tot in Iasi exista centre de cercetare extrem de puternice. Numai ca, pentru a asigura sustenabilitatea acestei cresteri, este nevoie ca Iasul sa devina un centru regional pentru intreaga Moldova, Bucovina, inclusiv din Ucraina, si Republica Moldova. Este foarte important ca universitatile din Iasi sa treaca de la statutul de furnizori de specialisti la parteneri de cercetare-dezvoltare“, spune deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, un bun cunoscator si un mare sustinator al acestei dinamice piete la nivel national.

Asa-numita "industrie fara fum" a Iasului cunoaste o dezvoltare absolut fulminanta: aceasta si-a dublat practic numarul de angajati, in decurs de doar doi ani. Daca in anul 2013 pentru companiile de IT si Outsourcing lucrau in judet circa 6.000 de salariati, la finele anului 2015 peste 12.600 de persoane activau in domeniul producerii de software si servicii conexe. Mai mult, afacerile totale derulate la Iasi de companiile de IT si Outsourcing depasesc astazi 460 de milioane de euro, cat erau la 31 decembrie 2015. Estimarea a fost realizata de „Ziarul de Iasi” pe baza datelor financiare din bilanturile aferente anului trecut, furnizate de Camera de Comert si Industrie din Iasi. Asta in conditiile in care, in 2013, afacerile totale se invarteau intre 900 milioane si un miliard de lei, adica o medie de 220 milioane de euro, sub jumatate cat este acum.

Varujan Pambuccian: „Iasul este azi noul pol major de crestere tehnologica al Romaniei"

„Iasul este azi noul pol major de crestere tehnologica al Romaniei. A inregistrat numai in domeniul industriei de IT o spectaculoasa crestere a numarului de specialisti la peste 12.000, este un centru universitar prestigios si tot in Iasi exista centre de cercetare extrem de puternice. Numai ca, pentru a asigura sustenabilitatea acestei cresteri, este nevoie ca Iasul sa devina un centru regional pentru intreaga Moldova, Bucovina (inclusiv din Ucraina, n.r.) si Republica Moldova. Este necesar ca ritmul de crestere sa fie accelerat in anii care urmeaza si, mai ales, este necesar sa apara din industria de Outsourcing de azi, dar si din afara ei, punctele care coaguleaza directiile noi in IT. Este foarte important ca universitatile din Iasi sa treaca de la statutul de furnizori de specialisti la parteneri de cercetare-dezvoltare, iar marile institute ale orasului sa fie sprijinite de comunitatea de afaceri cu implementari comerciale ale tehnologiilor”, crede deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Pentru a realiza o imagine cat mai fidela a acestui sector, jurnalistii "Ziarului de Iasi" au selectat informatii financiare in baza a 12 coduri din clasificarea statistica nationala a activitatilor economice. De asemenea, pentru firmele care au sediul central in alte judete decat Iasi au fost transmise solicitari, fiind folosite informatiile financiare transmise de acestea, coroborate cu datele disponibile pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.

Iasul se poate lauda in prezent cu mai bine de 800 de firme de IT si Outsourcing active, care au sediul social in judet si care au depus aici bilant aferent anului trecut. 103 dintre acestea au raportat pentru 2015 o cifra de afaceri in valoare de peste un milion de lei, potrivit centralizarii furnizate de Camera de Comert si Industrie. 221 de firme au avut afaceri intre o mie si o suta de mii de lei, iar 275 de societati figureaza in 2015 cu o cifra de afaceri cuprinsa intre o suta de mii si un milion de lei. 86 de societati de IT si Outsourcing cu sediul social in Iasi au raportat Finantelor Publice pentru 2015 o cifra a afacerilor cuprinsa in intervalul 1-10 milioane lei, iar 17 este numarul firmelor cu afaceri intre 10 milioane si 100 milioane lei. La finele anului trecut, doua companii cu sediul social in judet au depasit „pragul” de 100 de milioane de lei. Doar cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT care au Iasul drept centru al operatiunilor a fost la final de 2015 la valoarea de 839,2 milioane de lei, adica, in jur de 190 milioane de euro, suma ce reprezinta 4,2% din totalul afacerilor declarate de toate entitatile economice cu sediu social in judet.

Topul firmelor locale din IT

Topul celor mai importanti jucatori ieseni din IT este deschis de compania Xerox Business Services, situata pe primul loc, cu o cifra de afaceri de 123,7 milioane de lei la 31 decembrie 2015.

Pe locul doi intre companiile de profil care depun bilant la Iasi este E.ON Business Services, care a raportat pentru anul trecut afaceri in valoare de 101,2 milioane lei.

Pozitia a treia a podiumului revine companiei cu capital american Amazon Development Center, care a realizat anul trecut la Iasi o cifra de afaceri de 68,1 milioane lei.

Cu afaceri in cuantum de 57,2 milioane lei, britanicii de la SCC Services Romania se situeaza pe locul cinci, fiind urmati in clasament de compania locala Focality, detinuta de omul de afaceri Gabriel Mardarasievici, care a raportat in bilant o cifra de afaceri de 44,1 milioane de lei. In ordine, pe locurile imediat urmatoare sunt Ness Romania (38,1 milioane lei), Mind Software (31,4 milioane lei) si Centric IT Solutions (25,7 milioane lei).

Topul celor mai importanti 10 jucatori ieseni din domeniul IT si Outsourcing se incheie, potrivit afacerilor raportate in 2015, cu firma cu capital italian Fire Credit, cu o valoare de 21,2 milioane de lei.

Una din cele mai mari societati care activeaza in Iasi pe acest segment este Continental Automotive Romania. Totusi, gigantul german nu are sediul social in judet, afacerile fiind raportate anual la Timisoara. In 2015, Continental a inregistrat o cifra de afaceri totala de aproximativ 2,6 miliarde lei cu 5.157 salariati, adica 510.000 lei per om. In Iasi activeaza, conform datelor oferite de companie in jur de 1.400 de persoane, care, daca se pastreaza media, fac in Iasi afaceri de 714 milioane de lei. O alta societate prezenta cu operatiuni insemnate la Iasi, dar inregistrata in Bucuresti, este UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Anul trecut, divizia IT, de back office si servicii imobiliare a grupului financiar UniCredit a realizat o cifra de afaceri de 161,1 milioane lei cu 1.169 de angajati. La Iasi, UBIS are circa 600 de salariati si, daca folosim acelasi rationament ca in cazul de mai sus, rezulta ca firma face pe plan local aproximativ 82,7 milioane lei. Si Endava Romania, care tine juridic de judetul Cluj, realizeaza in judet, cu cei peste 400 de programatori care lucreaza la Iasi, cel putin 63 de milioane de lei.

Cei mai mari angajatori

Peste 12.600 de persoane lucreaza in judet in domeniul IT, iar, potrivit datelor obtinute de la Camera de Comert si Industrie, 7.745 persoane figureaza ca salariati doar in cadrul companiilor cu sediul social in Iasi. Restul sunt angajati la companii care raporteaza venituri si numar de salariati in alte judete, dar desfasoara operatiuni importante si in municipiul Iasi. De departe, Xerox Busines Services si Continental Automotive Romania sunt cei mai mari angajatori din judet pe acest segment. Daca Xerox Business Services mai are putin si depaseste pragul de 2.000 de salariati, pentru compania germana, unul dintre cei mai mari furnizori internationali de componente auto si principal producator de anvelope la nivel mondial, lucreaza in prezent la Iasi o echipa de peste 1.400 de angajati. Continental are insa planuri mari de extindere a operatiunilor la Iasi.

Gigantul german si-a propus pentru viitorul nu foarte indepartat sa construiasca o noua cladire de birouri langa cea existenta in prezent pe bulevardul Poitiers, imobil care sa aduca un aport de circa 10.000 de metri patrati nevoilor de dezvoltare ale companiei. Cu cei peste 800 de angajati la finele lui 2015, societatea ieseana SCC Services Romania, parte a grupului Specialist Computer Centres din Marea Britanie, ocupa locul 3 intre marii angajatori de pe piata locala de IT si Outsourcing. In urmatorii trei ani, reprezentanta locala a grupului britanic va avea circa 2.000 de angajati, dublu fata de in prezent. UBIS (circa 600 de angajati), GfK si Capgemini (fiecare cu cate 500 de salariati la Iasi), Endava (400 de IT-isti) si Amazon Development Center (371 salariati) sunt alte nume mari care au echipe extinse ce lucreaza in prezent pe piata ieseana. „Cresterea accentuata a numarului de angajati in industria de IT si Outsourcing incununeaza intr-un mod binemeritat implicarea, angajamentul si performanta a zeci, sute si astazi mii de profesionisti. Transmite totodata un mesaj de apreciere si catre reprezentantii companiilor, fie ele nationale sau multinationale, catre antreprenori si investitori, practic catre toti cei care, independent de motivatiile intrinseci, si-au asumat in ultimul deceniu contributia la transformarea Iasului si, ulterior a regiunii de Nord-Est, in unul dintre polii IT si Outsourcing in Romania”, a declarat Sebastian Arhire, managing partner Train2Perform, una dintre companiile de resurse umane dinamice de pe piata Iasului.

Numarul de angajati se va tripla pana in 2030

Firmele de profil au devenit cel mai numeros contingent de chiriasi in cladirile de birouri situate in Iasi, iar pe viitor, companiile vor avea nevoie de mai multe spatii, de mari dimensiuni. In urmatorii 15 ani, numarul persoanelor care vor lucra in industria IT si Outsourcing in regiunea de Nord-Est va fi aproape triplu fata de cel inregistrat in prezent. Astfel, 33.000 de specialisti IT vor activa pana in anul 2030 in acest sector, potrivit unui studiu dat publicitatii de cluster-ul EURONEST. „Depasirea pragului de 12.000 de angajati in IT si Outsourcing, dar si ritmul de crestere accelerat al acestei industrii pune presiune pe pipeline-ul dezvoltarii de birouri in regiune, in 2017-2018 fiind nevoie de livrari de proiecte integrate de birouri in cladiri moderne, verzi, de peste 10.000 de metri patrati in proximitatea cladirilor actuale sau in zone noi, bine conectate la transportul public si cu parcari suficiente”, considera Dan Zaharia, senior consultant Extind.

Potrivit studiului EURONEST, pe langa propria „pepiniera”, Iasul va prelua in viitorul nu foarte indepartat si numerosi absolventi de la facultatile de profil din Balti, Cernauti, Chisinau, dar si Odessa. Totodata, este necesara si cresterea cifrei si a capacitatatii de scolarizare a universitatilor. Anual pe piata sunt „livrati” 2.750 de noi absolventi care pot lucra in industria de IT si Outsourcing, 1.100 provenind de la Informatica, Informatica de gestiune, Automatizari si Calculatoare, respectiv Electronica. In paralel, au aparut si la Iasi scoli private de reconversie a tinerilor, si nu numai, catre profesii foarte solicitate in acest domeniu. „Scoala Informala de IT are o contributie semnificativa la Iasi prin cresterea fluxului de specialisti ceruti de industria IT si Outsourcing din Iasi, reusind reconversia profesionala premium a unui numar anual estimat de peste 150 de cursanti la disciplinele disponibile aici: Introducere in IT, Web Development, Java Development, Software Quality Assurance, Project Management, Automation Testing, Microsoft .NET si Business Analysis”, a precizat Razvan Voica, managing partner al Scolii Informale de IT. Inlesnirea parteneriatelor dintre invatamant si mediul privat, incurajarea antreprenoriatului in mod activ si sistemic, la nivel de universitate, industrie si autoritati locale si centrale sunt alte masuri trecute la capitolul recomandari in raportul API.