Imprimare
PDF

„Pestii“ mari salvati de Tudorel la Iasi din plasa DNA. Chirica si Nichita, printre acestia


Dezincriminarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu, des intalnita printre acuzatiile DNA, va duce la anularea mai multor dosare de rasunet din Iasi. Cel mai mult vor avea de castigat cei care sunt investigati sau judecati doar pentru aceasta fapta, in cazul lor procurorii sau judecatorii urmand a fi obligati sa renunte efectiv la dosare. Cele mai importante figuri din administratia ieseana, primarul Mihai Chirica si presedintele Consiliului Judetean Iasi, nu vor mai putea fi trimisi in judecata in dosarele pe care le au acum la DNA daca actuala forma a infractiunii de abuz in serviciu, propusa de ministrul Tudorel Toader si votata cu doua maini de coalitia de guvernare, va intra in vigoare. Un alt beneficiar notoriu: Gheorghe Nichita, cel care, pe cand era primar, folosea Politia Locala ca propria firma de paza. Medici, politisti, politicieni sau functionari vor beneficia de modificarea legislativa ce a pornit „din pixul“ ieseanului Tudorel Toader. Perdantii vor fi, insa, cetatenii, adica cei la ale caror buzunare au atentat acuzatii de mai sus. Lor noul Cod Penal nu le aduce decat pagube.
ai multe dosare aflate in faza de cercetare sau de judecata vor fi inchise la Iasi daca modificarile aduse infractiunii de abuz in serviciu vor intra in vigoare. Unitatea de Parchet cea mai afectata de dezincriminarea partiala a acestei infractiuni este serviciul teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unitate care, in ultimii ani, a pus sub acuzare pentru aceasta infractiune mai multe personaje cunoscute in oras. Propunerea privind modificarea infractiunii de abuz in serviciu a mers in Parlament „din pixul“ ministrul iesean al justitiei, Tudorel Toader, aflat in aceasta perioada, pentru doua saptamani, in concediu medical.
 
Noua forma a infractiunii a fost votata, ieri, in Senat, urmand ca, daca va intra in vigoare, sa arate in felul urmator: „Fapta functionarului public, aflat in exercitiul atributiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonante de guvern sau ordonante de urgenta, care refuza sa indeplineasca un act sau il indeplineste prin incalcarea atributiilor astfel reglementate, a unor dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de guvern sau ordonanta de urgenta, in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda sau afin pana la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit si prin aceasta cauzeaza o paguba certa si efectiva mai mare decat echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani sau amenda“.
 
Cine si de ce scapa
 
Cele mai cunoscute personaje din Iasi care vor scapa de emotii daca abuzul in serviciu va fi incriminat in aceasta forma sunt primarul Mihai Chirica si presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa. Ambii sunt cercetati pentru abuz in serviciu de catre DNA Iasi, beneficiari ai presupusului lor abuz nefiind ei insisi sau rude. Ca atare, ramanand neincriminate, presupusele lor fapte vor trebui clasate daca legea va fi modificata. Reamintim ca primarul este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu incheierea de catre Primarie a unui contract de leasing - pe cand Chirica era viceprimar, in timp ce Popa, pentru ca ar fi reziliat abuziv mai multe contracte derulate cu o societate.
 
Consilierul personal al lui Popa, Gheorghe Nichita, ar putea beneficia si el de clementa legislativa a fostilor sai colegi din PSD. Nichita este acuzat de instigare la abuz in serviciu in dosarul „Amanta“. Chiar daca beneficiarul infractiunii imputate lui Nichita este chiar el insusi, el nu va putea fi condamnat din cauza unei conjucturi fericite. DNA il acuza pe Nichita ca l-ar fi instigat pe Liviu Hliboceanu, fost sef al Politiei Locale, sa isi trimita politistii locali sa pazeasca vila ex-primarului, dar si sa o supravegheze pe amanta acestuia. Autor al faptei este, asadar, Hliboceanu, care insa nu poate fi tras la raspundere penala deoarece nu el a avut de castigat de pe urma abuzului in serviciu, ci Nichita, cu care nu are nicio legatura de rudenie.
 
Mai departe, codul de procedura penala prevede, in cazul instigatorului, urmatoarele: „Instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala“. Or, odata cu modificarea legii, fapta comisa de Hliboceanu va intra in sfera celor neprevazute de legea penala si, ca un efect de domino, beneficiar va fi, indirect, si Nichita. Acelasi lucru se aplica si pentru complicele unei infractiuni de abuz in serviciu, Nichita fiind acuzat in acelasi dosar si de o fapta de complicitate la abuz in serviciu.
 
Fostul primar ar putea fi condamnat, in situatia in care va fi gasit vinovat, pentru instigare la furnizare de informatii nepublice, instigare la acces intr-un sistem informatic si instigare la operatiuni informatice ilegale, toate insa infractiuni cu un cuantum mai mic de pedeapsa.
 
De posibila modificare a legislatiei penale ar mai putea beneficia si managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, Grigore Tinica, cel care este acuzat de DNA ca ar fi avizat deturnarea unei licitatii publice cu prejudicierea Ministerului Sanatatii. Tinica a fost deferit justitiei recent, pentru abuz in serviciu.
 
Fostii politisti rutieri Cristian Nechifor si Gabriel Doban, amandoi trimisi in judecata pentru instigare la abuz in serviciu, vor scapa si ei de acuzatie pe acelasi principiu juridic ce se aplica si in cazul lui Nichita. Cei doi ar fi determinat colegi sa nu amendeze persoane care au incalcat regimul rutier.
 
La randul lor, functionarii din dosarul „Albumul“, precum Victor Chirila, Cristina Jinga si Carmen Irimescu, vor scapa de infractiunile de abuz in serviciu si vor ramane doar cu infractiunile de fals, daca acestea vor fi probate.
 
Achitari pentru ca fapta nu e prevazuta de legea penala se vor da, in cazul in care nu vor fi retinute alte temeiuri de drept, si in dosarul in care a fost trimis in judecata latifundiarul Ioan Zapodeanu, cel care este acuzat de DNA ca ar fi obtinut fraudulos un teren.
 
215 scapati intr-un singur an
 
Introducerea conditiei ca beneficiar al faptei de abuz in serviciu sa fie o persoana apropiata functionarului este motivul care va duce la inchiderea celor mai multe dosar de abuz in serviciu. Intr-un comunicat remis dupa ce comisia juridica a votat pentru modificarea infractiunii, DNA a mentionat ca, in 2017, a trimis in judecata inculpati acuzati de 215 fapte de abuz in serviciu.
 
„Din analiza preliminara a acestor cauze, realizata pana in acest moment, nu a fost identificat niciun dosar in care autorul sa fi urmarit obtinerea unui folos personal, astfel incat includerea conditiei suplimentare ar putea avea ca efect dispunerea de solutii de achitare in toate dosarele cu care a fost sesizata instanta pentru savarsirea acestei infractiuni, inclusiv in situatiile unde s-au dispus deja condamnari definitive. Similar, vor fi adoptate solutii de clasare in dosarele aflate pe rolul organelor de urmarire penala avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu. Astfel, indiferent de gravitatea incalcarii legii sau de cuantumul prejudiciului, faptele functionarilor publici nu vor mai atrage raspunderea penala“, au precizat reprezentantii DNA.
 
Pentru a intra in vigoare, modificarile trebuie sa mai fie votate si de deputati, unde coalitia de guvernare are majoritate. Legea poate fi trimisa o data spre reexaminare de presedinte si ar mai putea fi modificata in masura in care Curtea Constitutionala descopera eventuale prevederi neconstitutionale.