Imprimare
PDF

Peste 1.000 de candidati s-au inscris in prima saptamana a admiterii la TUIASI. Dosarele pot fi depuse pana pe 27 iulie


Admiterea la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi intra de astazi in cea de-a doua saptamana, urmand a se incheia pe 27 iulie. Absolventii de liceu care vor sa se inscrie la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) o pot face cu un singur dosar si platind o singura data taxa de admitere pentru oricate specializari si / sau facultati doresc.
De exemplu, un candidat care vrea sa se inscrie la cinci specializari de la cinci facultati TUIASI va putea sa isi asigure un loc la buget la una dintre acestea fara sa depuna cinci dosare separate si sa plateasca cinci taxe de inscriere. In acelasi timp, daca doreste in mod special sa se concentreze pe o specializare, va putea trece, in ordine, pe fisa de inscriere, si optiunile pentru buget si pentru taxa. Candidatii vor fi apoi repartizati pe baza mediilor si a optiunilor.
 
Facultatile de Automatica si Calculatoare (AC) si Arhitectura au in continuare probe separate de admitere. „Candidatii la AC si Arhitectura pot selecta si celelalte facultati, in momentul in care completeaza fisa de inscriere, dar exista anumite restrictii. Un candidat la AC va putea sa se inscrie la toate facultatile, daca nu va avea medie suficient de mare pentru buget si nu va vrea sa ramana la taxa, mai putin la Arhitectura”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactica la TUIASI. Astazi este ultima zi in care studentii se mai pot inscrie la Automatica si Calculatoare, in timp ce candidatii de la Arhitectura au dat deja vineri proba de specialitate de la admitere.
 
Distribuirea ulterioara pe facultati si specializari se va face automat cu o aplicatie informatica, dupa ce se va incheia intreg procesul de admitere. Premiantii de la olimpiadele nationale si internationale vor putea opta pentru oricare dintre facultatile universitatii, in domeniul lor de studiu.
 
Dupa ce vor fi afisate rezultatele finale va urma procesul de confirmare, cand tinerii isi vor aduce actele in original pentru a completa dosarele si vor stabili facultatea pe care doresc sa o urmeze. Sistemul intreg se va afla intr-o dinamica complexa in tot acest timp, fiind actualizat in timp real pentru a avea o evidenta asupra situatiei inscrierilor si a locurilor ramase libere. Mai mult, Universitatea Tehnica mizeaza si in acest an pe inscrierea online, candidatii avand posibilitatea de a parcurge acest intreg proces de acasa, in liniste, fara a fi nevoiti sa se deplaseze la Iasi decat in momentul confirmarii locului pentru a pune la dispozitie secretariatelor documentele in original. Pentru a urmari situatia admiterii in timp real puteti accesa https://www.admitere2018.tuiasi.ro/situatie_inscrieri.php.
 
TUIASI a introdus acest nou sistem in 2017, fiind una dintre primele institutii de invatamant superior din tara care propun un model de admitere mai dinamic, cu o structura arborescenta, care inseamna mai putine taxe pentru absolventii de liceu care vor sa devina politehnisti, un sistem complex, informatizat integral, de repartizare a locurilor si candidatilor, posibilitatea de a alege zeci de specializari printr-un singur formular si o mai echitabila distributie a studentilor pe locurile facultatilor.
 
Prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI, a precizat ca decizia de modificare a sistemului de admitere tine cont in primul rand de dorinta TUIASI de a oferi posibilitatea candidatilor sa cunoasca mai bine mai multe oferte educationale ale universitatii. „Sa se inscrie la mai multe facultati sau domenii ale Universitatii noastre achitand o singura taxa, precum si sa asiguram egalitatea de sansa facultatilor sa isi ocupe locurile repartizate conform cifrei de scolarizare”, a completat rectorul.