Imprimare
PDF

Parteneriat educational Romania - Finlanda la Colegiul National ”Costache Negruzzi”


In perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegatii formate din opt elevi si doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, in cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.
Aflat la prima editie, parteneriatul educational Romania - Finlanda isi propune sa cladeasca o noua traditie in cadrul proiectelor internationale de promovare a valorilor negruzziste si de deschidere catre valorile culturale din afara granitelor tarii. Astfel, in perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegatii formate din opt elevi si doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, in cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.
 
Acest dialog al culturilor va prilejui participantilor deschiderea de noi perspective de a privi si a intelege lumea in vederea formarii unei atitudini de toleranta, a  dezvoltarii unei preocupari de cunoastere mai profunda a valorilor unui alt spatiu european, de indepartare a stereotipurilor culturale si sociale si de asumare a unui rol activ in vederea formarii unei comunitati a tinerilor de exceptie, responsabili si constienti de rolul lor in promovarea valorilor autentice.
 
Elevii implicati in acest proiect vor comunica in limba engleza, dezvoltandu-si astfel competentele de comunicare intr-o limba de circulatie internationala, isi vor imbunatati abilitatile de a invata si, in cazul profesorilor, de a preda, prin schimbul de bune practici educationale, modelul finlandez avand un renume de necontestat in domeniu. In decursul acestei saptamani oaspetii finlandezi, gazduiti de colegii lor negruzzisti, vor cunoaste sistemul educational, traditiile, obiceiurile, stilul de viata romanesc prin intermediul vizitelor, prezentarilor, expozitiilor, atelierelor de lucru pentru realizarea unui calendar cultural romano - finlandez, partiparii la lectii de limba engleza, matematica, activitati sportive.
 
Pe agenda mobilitatii se regasesc vizite la principalele obiective turistice din Iasi ( Palatul Culturii, Teatrul National, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Biblioteca Univ. ”Gh. Asachi”, Muzeul Universitatii „Al. I. Cuza”, Gradina Botanica ) si din zona Bucovinei ( Manastirea Voronet, Manastirea Sucevita, Muzeul Oualor Incondeiate de la Vama, Atelierul de ceramica neagra de la Marginea, plimbarea cu Mocanita Hutulca ). Cele mai reprezentative momentele de pe parcursul acestei saptamani de lucru vor fi surprinse intr-un colaj de fotografii, intr-o prezentare video si un jurnal al intalnirii.
 
Acest parteneriat educational a fost posibil datorita unei lungi colaborari, de 19 ani, dintre cele doua institutii membre in cadrul programului international de mare anvergura, WORLD SCHOOL, program care a devenit puntea de lansare a multor altor schimburi culturale bilaterale initiate de profesorii si elevii negruzzisti. Initiativa acestei mobilitati apartine d-nei prof. Gianina Artenie, care, alaturi de directorul scolii, prof. dr. Elvira Rotundu, prof. Dalia Matoschi si cei opt elevi negruzzisti formeaza echipa de proiect a primei editii a parteneriatului bilateral, Romania - Finlanda 2018.