Imprimare
PDF

Padurea unui milionar iesean data de lichidator unei firme cu actionari nemti


Cele 800 de hectare de teren din portofoliul firmei Scala real Estate, detinuta de omul de afaceri Viorel Roman, au fost vandute pentru 750.000 de euro fara TVA. Afacerile lui Roman sunt in colaps.

Lichidatorul judiciar al firmei Scala real Estate, detinuta de omul de afaceri Viorel Roman, a reusit sa gaseasca un cumparator pentru padurea de 800 de hectare din judetul Vrancea. Tranzactia a avut loc la sfarsitul anului 2014, iar cumparatorul a fost o societate cu capital nemtesc din Sibiu, infiintata in august 2014. Potrivit unui raport al administratorului judiciar, pretul de adjudecare a fost cel stabilit de catre Adunarea creditorilor, respectiv de 930 euro fara TVA/ha.

Aceeasi adunare stabilise si un pas de supraofertare de 10 euro fara TVA/ha, dar cum nu au fost prezenti mai multi ofertanti, castigatoare a fost firma SC Agri Holzinvest SRL, detinuta de cetateanul german Liviu Schuller si alte doua societati nemtesti. „Comisia de supraofertare intrunita in data de 02.12.2014 a constatat faptul ca au fost indeplinite conditiile privind publicitatea, ca nu au fost depuse supraoferte si a declarat astfel adjudecatar pe SC Agri Holzinvest SRL, la pretul de 930 euro/ha. Procesul verbal de supraofertare a fost depus la dosarul cauzei pe 02.12. 2014”, se arata intr-un raport al administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare, societate detinuta de Corneliu Mititelu.

Potrivit unui calcul simplu, adminsitratorul judiciar a incasat circa 750.000 euro fara TVA pe padurea lui Viorel Roman din judetul Vrancea, in conditiile in care pretul initial de evaluare, stabilit cand terenul a fost scos la vanzare de Reiffeisen Bank pentru a recupera banii aferenti unui credit, era de peste 2,5 milioane euro. Suma primita pe suprafata de padure va ajunge in mare parte, dupa retinerea comisionului lichidatorului si plata taxei catre UNPIR, la Reiffeisen, insa deocamdata planul de distribuire a fost contestat de un creditor, iar impartirea efectiva se va concretiza dupa o decizie a judecatorului sindic.

In prezent, firma omului de afaceri Viorel Roman este in faliment, iar singura activitate desfasurata de administratorul judiciar consta in valorificarea activelor din patrimoniul firmei pentru a stinge datoriile totale de peste 66 milioane lei, potrivit tabelului definitiv de creante si tabelului suplimentar de creante depus la dosar recent. Dupa vanzarea suprafetei de padure, lichidatorul firmei a intocmit o noua strategie de valorificare a activelor societatii, aprobata de Comitetul Creditorilor in sedinta din 23 ianuarie. Astfel, celelalte bunuri ale firmei vor fi scoase de cate doua ori la licitatie, la distanta de doua saptamani, dupa care pretul va scadea cu cate 10% pana la valoarea de 70%. Pasul de licitare va fi de 5% din pretul de pornire al activului licitat, dar nu mai mult de 50.000 lei, iar daca nu vor fi valorificate bunurile se va recurge la modificarea strategiei.

Scala Real Estate a intrat in insolventa pe 14 iunie 2011, iar la doi ani distanta judecatorul a aprobat un plan de reorganizare revizuit si avizat de Adunarea Creditorilor societatii. Cum planul de salvare s-a dovedit a fi nepotrivit, in octombrie 2014 s-a decis intrarea firmei lui Roman in procedura generala a falimentului.