Imprimare
PDF

Orasul celor 1000 de biciclete! Sistem modern de inchiriere a acestora la Iasi


La ultima sedinta a Consiliului Local, tocmai a fost refuzat un proiect similar, propus de firma Pegas. Noul proiect ar urma sa fie gestionat de municipalitate. 
Primaria va depune, saptamana viitoare, proiectul privind crearea la Iasi a unui sistem modern de inchiriere de biciclete. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproape cinci milioane de euro, potrivit primarului Mihai Chirica. Sistemul va cuprinde 50 de amplasamente, unde vor fi amenajate 62 de statii de imbarcare si inchiriere. La nivel de achizitii, Primaria va cumpara 831 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoane de varsta a treia si 20 de triciclete pentru persoane cu dizabilitati.
 
„Totodata, vom avea 10 statii de depanare si 35 de parcari private. Statiile de depanare sunt puncte fixe in care se vor putea gasi scule pentru reparatii“, a spus primarul Chirica.
 
Proiectul va fi implementat in totalitate pana la sfarsitul anului 2020.
 
Statiile de inchiriere biciclete vor fi amplasate in mai multe zone din oras, precum rond Copou, la stadion, la Universitate, strada Lapusneanu, Independentei, Tudor Vladimirescu si multe altele.
 
„Fiecare cartier va avea prevazute statii de biciclete“, a adaugat edilul-sef al Iasului.
 
Proiectul se intituleaza „Velocity“, iar autoritatile spun ca este vorba despre un sistem alternativ de mobilitate urbana prin utilizarea statiilor automate de inchiriere a bicicletelor.
 
Este important de precizat ca, la ultima sedinta a Consiliului Local, executivul a amanat aprobarea unui proiect asemanator propus de Atelierele Pegas SRL. Firma a propus municipalitatii un proiect pilot pentru infiintarea unui sistem de inchiriere a bicicletelor asistat prin GPS. Proiectul prevede ca tot sistemul sa fie gestionat printr-o platforma online, iar utilizatorii sa poata rezerva, inchiria si debloca o bicicleta prin intermediul unei aplicatii telefonice, pretul prevazandu-se a fi de 1,9 lei/jumatate de ora.
 
Asupra acestui proiect se va reveni dupa aprobarea „Velocity“, pentru a fi respectate toate cerintele aferente ghidului de finantare nerambursabila, in sensul ca proiectul european putea fi pus in pericol daca la Iasi exista deja un sistem automat de inchiriere a bicicletelor.