Imprimare
PDF

Operatia unei fetite accidentata grav, amanata din cauza lipsi sangelui din spitale. Medicii din Iasi fac tot posibilul s-o salveze


O fetita de sase ani s-a zbatut intre viata si moarte mai bine de 24 de ore din cauza lipsei sangelui din spitale. Copila a avut ambele picioare strivite in urma unui accident.

A fost dusa mai intai la Spitalul Judetean Constanta, transportata la Bucuresti cu elicopterul si mutata in avionul SMURD care a dus-o la Iasi. La jumatate de zi dupa accident, medicii au reusit sa ii salveze un picior. Operatia la celalalt picior a fost amanata pentru ca in spital nu mai erau rezerve de sange.

Accidentul a avut loc marti, in localitatea Valu lui Traian din judetul Constanta. Se juca in fata casei cand remorca unui tractor care trecea pe strada s-a desprins si a strivit-o de gard. Un picior i-a fost zdrobit si celalalt retezat. Aproape imediat dupa ce copilul a fost dus la Spitalul Judetean Constanta, pe pagina de Facebook a primariei din Valu lui Traian a aparut un mesaj in care localnicii erau rugati sa doneze sange. Nu era necesar, pentru ca medicii din Constanta au decis imediat sa o trimita la Bucuresti.

Dr. Mihnea Avram, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Constanta: „Aici 40 de minute a stat, cu totul. Ea a venit intr-o stare foarte grava, pierduse foarte mult sange si avea hemoglobina 3, a venit in soc hemoragic si spre agonie.”

Dr. Constantin Tica, chirurg la Spitalul Judetean Constanta: „In timp ce in sala de operatie se lupta pentru mentinerea vietii copilului s-a luat legatura cu spitalule din Bucuresti. Unul din spitalele de copii a refuzat. Initial, Floreasca a spus ca il primeste, dupa aia s-a luat decizia prin doctorul Arafat sa plece spre Bucuresti.”

Raed Arafat, secretar de stat in MAI: „A plecat cu elicopterul catre Bucuresti pentru ca ideea initiala era sa ajunga la Bucuresti sa vedem acolo, dar de la elicopter a fost automat pusa in avion si decolat catre Iasi. La nivelul departamentului, de cand am aflat, intr-o ora era rezolvata destinatia si totul, dar e un timp destul de rapid pentru ca noi am sunat in mai multe locuri.”

Fetita a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Iasi la 7 ore dupa accident. Iar aici a aparut o alta problema.

Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii „Sfanta Maria” Iasi: „Daca aseara, cand a ajuns, s-a putut efectua implantarea membrului inferior stang, pe membrul inferior drept, din pacate, in momentul de fata, asteptam pentru ca nu exista sange. Neexistand sange nu se poate interveni, riscul de a deceda intraoperator este foarte mare.”

Raed Arafat a spus ca a aflat de la medicii de la Iasi abia dimineata, la mai bine de 12 ore dupa ce fetita ajunsese la spital, ca nu au sange. Iar doctorii spun ca nu si-au luat masuri ca sa aiba stocuri suficiente de sange deoarece au fost anuntati foarte tarziu de transfer.

Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sfanta Maria” Iasi: „Anuntul a fost facut tarziu, cand deja copilul a fost deplasat, deja era in zbor spre Iasi. Ce ar fi trebuit sa facem in situatia asta? Sa il refuzam? Am fost anuntati dupa ce copilul a decolat spre Iasi.”

Criza de sange s-a rezolvat abia la 24 de ore dupa accident si copila a fost operata a doua oara. Medicii sunt, insa, rezervati in privinta sanselor sale de supravietuire.

Intrebat despre acest caz, ministrul Sanatatii a spus ca, din cate stie, decizia transferului la Iasi a fost una de ordin medical si, din acest punct de vedere, corecta.