Imprimare
PDF

O masina controlata prin telefon, creata de studentii TUIASI pentru persoanele cu dizabilitati, va fi prezentata la o conferinta internationala


Facultatea de Mecanica de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) va organiza cea de-a VIII-a editie a Conferintei internationale in Concepte Avansate de Inginerie Mecanica ACME (Advanced Concepts in Mechanical Engineering) in perioada 7 – 8 iunie, la Iasi.
Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai importante conferinte de inginerie mecanica din tara, anul acesta, in cadrul ACME va avea loc joi, ora 12.00, in fata Corpului T, Rectoratul TUIASI, si lansarea in Romania a unui proiect coordonat de Ion Ababei si Adrian Vlas, studenti ai Facultatii de Mecanica, AVAI Movement. In urma cu mai bine de doi ani, cei doi studenti au demarat o campanie de strangere de fonduri pentru a construi un prototip de masina care va putea fi condusa de persoanele cu dizabilitati, avand un sistem unic de acces lateral, pe usa soferului, folosind o platforma hidraulica. Tinerii au legat integral functionarea masinii de telefonul mobil, printr-o aplicatie care controleaza mai multe aspecte – permite pornirea si oprirea motorului, incuierea si descuierea masinii, monitorizarea GPS de la orice distanta, dirijarea platformei de acces in autovehicul, dar si functii mai simple, precum activarea alarmei antifurt.
 
Intreg proiectul a fost pornit pentru a-l ajuta pe Alexandru, un tanar din orasul Hancesti, din Republica Moldova, imobilizat in scaun cu rotile, sa poata conduce o masina cu care sa ajunga mult mai usor la destinatiile sale. In cadrul conferintei ACME, cei doi studenti vor prezenta raportul cheltuielilor si vor impartasi rezultatul efortului lor cu toti sponsorii sau sustinatorii de-a lungul timpului al proiectului.
 
Conferinta insa nu se va deschide cu lansarea proiectului celor doi studenti, ci cu o sesiune plenara la care sunt invitati profesori reputati din Franta, Portugalia sau Republica Moldova. „Conferinta organizata de Facultatea de Mecanica este una deosebit de importanta, se organizeaza din doi in doi ani, avem de fiecare data lucrari prezentate de colegi din universitati de prestigiu din Europa, precum INSA Lyon sau Institutul Superior Tehnic din Lisabona. Cele 142 de lucrari ce vor fi prezentate anul acesta in cadrul conferintei vor fi publicate intr-un volum cotat ISI, la editura Springer”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gelu Ianus, decanul Facultatii de Mecanica de la TUIASI.
 
Mai exista doar cateva conferinte cu profil similar, de inginerie mecanica, in tara, in timp ce ACME este organizata din 2004.
 
Programul integral din cele doua zile ale manifestarii stiintifice:
 
Joi, 7 iunie 2018
Loc de desfasurare: Sala de Conferinte a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, parter, corp T – Rectorat
09.00 – 10.00 Inregistrarea participantilor
10.00 – 10.30 Deschiderea Conferintei
10.30 – 12.00 Sesiunea in plen
12.00 – 12.30 Lansare si prototip proiect AVAI
12.00 – 14.00 Pauza de pranz
Loc de desfasurare: Facultatea de Mecanica – Corp Decanat, Corp OMM, Corp UTTex
14.00 – 16.00 Prezentari pe sectiuni
16.00 – 16.30 Pauza de cafea
16.30 – 18.00 Prezentari pe sectiuni
19.00 – 00.00 Conference Gala Dinner (Palas Conference Center)
 
Vineri, 8 iunie 2018
Loc de desfasurare: Facultatea de Mecanica – Corp Decanat, Corp OMM, Corp UTTex
09.00 – 10.30 Prezentari pe sectiuni
10.30 – 11.00 Pauza de cafea
11.00 – 12.30 Prezentari pe sectiuni
12.30 – 12.45 Inchiderea conferintei
12.45 – 14.30 Pranz