Imprimare
PDF

Numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu 10% in Iasi. Bilantul IPJ la sase luni


Reprezentantii IPJ Iasi si-au prezentat rezultatele activitatii din primele sase luni.
Bilantul oficial - comunicat:
 
In urma analizei situatiei operative pe raza judetului Iasi, in primele 6 luni ale anului 2018, cu privire la evolutia situatiei indicatorilor statistici, s-au evidentiat mai multe aspecte pozitive.
 
Astfel, in dosarele penale cu autori cunoscuti, instrumentate de politistii ieseni, au fost cercetate 2.071 de persoane, dintre care 198 pentru infractiuni economico-financiare, 1.084 pentru infractiuni judiciare, iar 794 de persoane pentru infractiuni de alta natura.
 
Au fost retinute-arestate 165 de persoane cercetate pentru comiterea de infractiuni. De asemenea au fost retinute si apoi puse in libertate 87 de persoane.
 
233 de persoane au fost verificate periodic, intrucat fata de acestea au fost dispuse masuri preventive (masura controlului judiciar -191, masura arestului la domiciliu – 42).
 
Infractiunile de talharie inregistreaza o scadere de 5%. De asemenea, scade numarul infractiunilor de furt si distrugere.
 
In ceea ce priveste situatia infractiunilor de furt, se constata o scadere a furturilor din locuinte cu 11%, din societati comerciale cu7%, din buzunare cu 12%, de auto cu 10%, de animale cu 3% si de pasari cu 30%.
 
In perioada mentionata, politistii ieseni au solutionat peste 72% din dosarele penale, fata de cele inregistrate.
 
In perioada analizata s-a constatat ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptata la conditiile de drum, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si vehiculelor si traversarea neregulamentara de catre pietoni. Politistii rutieri  au aplicat  33.307 de sanctiuni contraventionale prevazute de O.U.G. nr. 195/2002. Au fost retinute in vederea suspendarii 3.594 de permise de conducere si au fost retrase 584 de certificate de inmatriculare. De asemenea, au fost constatate si cercetate 680 de infractiuni la regimul circulatiei rutiere.
 
Se inregistreaza o scadere a accidentelor rutiere grave cu 10% si a numarului de persoane decedate cu 34%, iar numarul victimelor ranite usor scade cu  5%.
 
In ceea ce priveste situatia faptelor penale sesizate, comise in unitatile de invatamant si in zona adiacenta, numarul acestora scade cu 22%. Pentru  cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar, au fost desfasurate actiuni pentru prevenirea absenteismului scolar si pentru respectarea regimului rutier.
 
Pentru cresterea gradului de siguranta a cetateanului, politistii ieseni au desfasurat pe parcursul anului 2017,  1.513 actiuni de amploare, 20.017 de controale directe si 76 de razii. De asemenea, au fost efectuate 255 de comisii rogatorii si au fost primite de la cetateni 2.881 de petitii, iar 233 de persoane au fost primite in audienta.
 
S-au inregistrat 333 de participari ale politistilor ieseni  la masuri de ordine cu ocazia adunarilor publice si au fost puse in aplicare 1.051 de mandate de aducere.
 
In primele 6 luni ale acestui an, politistii ieseni au primit 15.078 de apeluri primite prin Sistemul National Unic de Apeluri de Urgenta 112.
 
In  primele 6 luni ale acestui an, au fost confiscate de catre politistii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi si Substante Periculoase 55 de arme, 828 bucati de munitie si 131 kg materiale pirotehnice. Au fost sesizate 63 de infractiuni pe aceasta linie, dintre care 23 la regimul armelor si munitiilor, 5 la regimul fondului cinegetic si protectia vanatului, iar 34 la regimul substantelor periculoase.
 
Tot in aceasta perioada au fost identificati 374 de autori ai unor infractiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-stiintifica, dintre care 113 prin expertize si constatari. Politistii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 2.883 de cercetari la fata locului, fiind ridicate 13.375 de urme si mijloace materiale de proba. Precizam ca expertizele criminalistice realizate sunt credibile sub sigla RENAR, in orice instanta europeana.
 
In primele 6 luni ale acestui an, politistii din cadrul Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii au initiat sau continuat 8 de proiecte sau campanii preventive, precum: SCOALA SIGURANTEI TEDI!, FII ATENT LA BUZUNARE!, ADOLESCENTI RESPONSABILI, ADOLESCENTA FARA DELINCVENTA, MAI SIGUR IN VACANTA, PROTECT YOUR POCHET!, s.a.
 
Pe parcursul primelor 6 luni ale acestui an, politistii ieseni au aplicat 43.806  sanctiuni contraventionale pentru abateri rutiere, 16.185 la Legea 61/1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, 1.092 la Legea 12/1990, privind activitatile de comert ilicit si 300la Legea nr. 333/2003, privind paza bunurilor si obiectivelor.
 
Privitor la activitatea de relatii cu publicul, au fost eliberate 61.933 de caziere judiciare, dintre care 462 de persoanelor juridice. De asemenea, au fost eliberate 169 de autorizatii de port-arma, dintre care 112 letale, iar 57 neletale. De asemenea, au fost  efectuate 461 de atestari pentru agenti de paza.
 
De asemenea, in perioada mentionata, in baza activitatii meritorii desfasurate 329 de politisti au primit recompense, astfel: 164 au primit scrisori de multumire, 158 au primit felicitari scrise.
 
Principalele obiective ale I.P.J. Iasi pentru anul 2018  sunt: reducerea numarului de infractiuni judiciare si stradale sesizate prin intensificarea activitatilor specifice si cresterea gradului de vizibilitate a fortelor de ordine. De asemenea, se are in vedere reducerea numarului de accidente rutiere.