Imprimare

Nichita convoaca sedinta Consiliului Local din sufragerie. Este vizata Politia Locala


Printre punctele de pe ordinea de zi a sedintei de maine este si analiza de verificare a activitatii Politiei Locale.

Consilierii locali ar putea aproba maine constituirea unei comisii de ancheta la Politia Locala. Primarul Gheorghe Nichita, aflat in arest la do­miciliu, a convocat o sedinta extraordinara a Con­siliului Local. Pe ordinea de zi, care cuprinde sase puncte, a fost inclus si proiectul consilierilor li­berali ce vizeaza „infiintarea Comisiei speciale de analiza si verificare a activitatii Politiei Locale“.

Sap­tamana trecuta, liberalii au incercat sa convoace o sedinta extraordinara, dar demersul lor nu a fost sprijinit de consilierii PSD si nu a fost dus la bun sfarsit. In cazul in care va fi aprobat proiectul de hotarare, comisia speciala va fi formata din sapte membri, trei liberali, trei social-democrati si un independent.

Printre obiectivele comisiei se numara analizarea si verificarea modului exer­cita­rii atributiilor Politiei Locale privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoa­nei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, precum si a modului de organizare a institutiei. Astfel, consilierii ar urma sa verifice activitatea Politiei in domenii precum ordinea si linistea publica, circulatia pe drumurile publice, disciplina in constructii si afisajul stradal, protectia mediului, activitatea comerciala sau evidenta persoanelor.

Potrivit do­cumentului, comisia poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana angajata a municipiului Iasi sau a directiilor si institutiilor din subordine care poate avea cunostinta „despre o activitate, fapta ori imprejurare de natura sa serveasca activitatii de analiza si verificare in domeniul care formeaza obiectul activitatii Comisiei“.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca instituirea Comisiei este oportuna avand in vedere implicarea sefului Politiei, Liviu Hliboceanu, si a unora dintre subordonatii acestuia in operatiuni ilegale de filaj dispuse de primarul Gheorghe Nichita, aspecte verificate de catre procurorii DNA.

Blajut: Iasul nu poate fi condus din sufragerie

Deputatul independent face apel la angajatii Primariei si ai CJ sa isi faca datoria fara a sta tot timpul cu ochii pe problemele penale ale sefilor lor

Deputatul independent Viorel Blajut a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa, ca unica situatia in care se gasesc municipiul si judetul, cu primarul Gheorghe Nichita aflat in arest la domiciliu si cu presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, aflat sub control judiciar.

„Sper ca justitia sa se pronunte in cel mai scurt timp, pentru a decide intr-un sens sau in celalalt. Un oras ca Iasul nu poate fi condus din sufragerie, iar situatia trebuie clarificata. Pana atunci insa, trebuie ca fiecare sa-si faca treaba. Fac apel la oamenii politici, la sefii de institutii deconcentrate si la functionari sa-si indeplineasca atributiile fara a sta tot timpul cu ochii la sefi. In ultimul timp a aparut o adevarata isterie. Nimeni nu mai face nimic, pentru ca toti se tem de DNA. E un lucru fals. Cei care sunt corecti nu au de ce sa se teama“, a declarat Blajut.

Acesta a criticat abandonarea de catre PSD si PNL a angajamentelor asumate pe cand erau membre ale USL, prin asa-numitul „Manifest pentru Iasi“. Adoptat in 2012, documentul stipula sustinerea in comun de catre cele doua partide a proiectelor importante pentru Iasi, printre acestea numarandu-se modernizarea aeroportului, construirea autostrazii spre Transilvania, a Spitalului Regional de Urgenta, a Centrului Intermodal Regional de Transport si finalizarea amenajarii raului Bahlui.

„Au trecut trei ani, timp in care abia daca s-a stabilit amplasamentul spitalului regional. Liberalii joaca rolul victimei, dar multi au functii de conducere in institutiile deconcentrate. USL functioneaza in continuare, dar nu se vede nimic pentru Iasi“, a precizat Blajut.

Intrebat de sansele pe care le-ar avea un candidat independent la Primaria municipiului, anul viitor, deputatul a apreciat ca acestea sunt practic nule, in conditiile legii privind alegerile locale.

„Cu primarul ales intr-un singur tur, un independent nu are nicio sansa, pentru ca nu are resursele unui partid in spate. Si chiar daca ar iesi primar, nu ar avea Consiliul Local de partea lui, pentru ca ar avea toate partidele impreuna. Vedeti PNL sau PSD sa sustina un candidat independent, chiar cu o imagine publica buna?“, a spus Blajut.