Imprimare
PDF

Muzeul National al Literaturii Romane Iasi va prezenta doua expozitii itinerante la Venetia si Braila


Marti, 15 ianuarie 2019, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi va prezenta doua expozitii itinerante la Venetia si Braila.
Expozitia „Lirica eminesciana ilustrata de Leonard Salmen” va fi prezentata la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si va aduce in atentia publicului o serie tematica de carti postale din patrimoniul MNLR Iasi, insotite de fragmente din poeziile ilustrate, in limba romana si traducerea lor in limba italiana (traduceri de Ramiro Ortiz si Rosa del Conte). Leonard Salmen a fost primul artist care a ilustrat lirica lui Mihai Eminescu. Era un grafician de origine poloneza care a locuit la Iasi si la Bucuresti, devenind cunoscut si apreciat in epoca pentru lucrarile bazate pe opera eminesciana. Din 1898, el a realizat nu mai putin de 179 lucrari, ilustrand 94 de poezii eminesciene. Operele sale sunt celebre in randul pasionatilor de cartofilie, insa au inregistrat si un enorm succes la public, inca de la lansarea lor.
 
Expozitia, curatoriata de Iulian Pruteanu si Dora Cana, poate fi vizitata la Galeria Noua a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, Cannaregio 2215, 30121 Venetia, in perioada 15-20 ianuarie 2019. Tot la sediul IRCCU din Venetia va fi organizat Concursul „Caligrafii eminesciene”, la care vor participa copiii de nationalitate romana din regiunea Veneto.
 
Expozitia foto-documentara „Creanga, Bojdeuca, Eminescu. Istoria centenara a unui palat taranesc va putea fi vizitata la Muzeul Brailei „Carol I” in perioada 15 ianuarie 2019 – 4 martie 2019. Vor fi prezentate publicului fotografii mai putin cunoscute dinainte de 1918, anul in care Bojdeuca in care a locuit scriitorul Ion Creanga, dar si prietenul sau, Mihai Eminescu, a fost restaurata si a devenit primul muzeu literar din Romania. Calatoria in timp continua cu fotografii din perioada interbelica, completate de articole din presa vremii, precum si din anii ’60, cand a avut loc o noua restaurare a muzeului, incheindu-se cu instantanee din anii 2000.
 
Curatorii expozitiei sunt Iulian Pruteanu, Corina Mocanu-Irimita, Oana Melinte.