Imprimare

Ministrul Sanatatii, despre IBCV: Vreti sa va cheltuiesc eu banii?


Sorina Pintea a afirmat ca „la Institutul de Boli Cardiovasculare nu se intampla nimic“ pentru reabilitarea cladirii, desi s-au dat 10 milioane de lei. Managerul spune insa ca sunt urmati cu strictete pasii stabiliti de legea achizitiilor.
„In data de 16 mai, printr-o hotarare de guvern, s-a alocat suma de zece milioane de lei. Pana in acest moment, nu s-a intamplat nimic. Daca cineva citea cu mare atentie textul hotararii de guvern, facut impreuna si vizat de domnul Tudorel Toader, vedea foarte clar ca exista posibilitatea, avand in vedere calamitatea, sa se faca proceduri de urgenta. Deci lucrul acesta, va spun foarte sincer, m-a deranjat teribil. Am facut eforturi sa deblocam din fondul de urgenta aceste zece milioane de lei pentru reparatii si nu s-a intamplat nimic. Si atunci eu ma intreb: pe ce baza s-au cerut banii? Pentru ca ar fi trebuit sa aiba macar o estimare, niste devize estimative“, a afirmat ministrul Sanatatii, intrebata fiind de situatia de la Institutul de Boli Cardiovasculare.
 
Sorina Pintea a adaugat ca urmeaza sa mearga la Institutul din Dealul Copoului. „Banii sunt la Iasi. De ce nu sunt folositi? Sa vina ministrul sa faca procedurile?“, a continuat ea. Ministrul a admis si situatia „ca la noi la nimenea“ - dupa cum a descris impartirea celor doua turnuri intre Primaria Iasi (primele trei niveluri, ocupate de Spitalul „C.I. Parhon“) si Ministerul Sanatatii (etajele 4, 5 si 6, unde functioneaza, acum partial, Institutul de Boli Cardiovasculare).
 
„Noi facem exact cum spune legea. Am cerut precizari de la ANAF si de la alte institutii si facem exact cum sunt stabilite procedurile prin lege“, ne-a declarat prof.dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, referindu-se la achizitiile publice - proiectare, lucrari etc. - necesare reabilitarii cladirii care a ars cu trei luni in urma. El a adaugat ca totul se face in regimul de urgenta mentionat de ministrul Sanatatii si ca i-a explicat succint Sorinei Pintea, la intalnirea de lucru de ieri, care este stadiul acestor proceduri.
 
Precizam ca ministrul Pintea urma sa viziteze Institutul de Cardiologie in dupa-amiaza zilei de ieri, vizita la care presa nu a avut acces. In ceea ce priveste procedura de licitare a serviciilor de proiectare si executie, managerul IBCV ne-a spus ca documentatia este in curs de finalizare si ca in scurt timp va fi afisata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. „Chiar daca este o procedura simplificata, tot va dura, pentru ca nu se poate face de azi pe maine“, a precizat profesorul Tinica. De altfel, managerul institutului a prezentat tot acest demers si in urma cu o luna, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu presedintele CJ, Maricel Popa.