Imprimare
PDF

Ministrul Mediului critica Primaria ieseana pentru lipsa masurilor in vederea reducerii poluarii


Ministerul Mediului va finanta achizitionarea de autobuze electrice in localitatile care au elaborat planuri de masuri de cresterea calitatii aerului. 
 
Cu prioritate, autobuzele electrice vor putea fi achizitionate de primariile din Bucuresti, Brasov si Iasi, orase pentru care comisia europeana a declansat procedura de infrigement pe mediu, a declarat, astazi, la Iasi, ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.
 
Ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu a precizat ca Bucuresti-ul si Brasov-ul au elaborate aceste planuri de mediu, dar in cazul Iasului situatia este inadmisibila  deoarece planul elaborat a fost respins de trei ori.
 
Ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu, a mai precizat ca in cazul Iasului va fi urmarita si situatia din domeniul urbanismului deoarece a fost avizata inceperea unor constructii fara a fi indeplinite si conditiile de mediu conform carora santierele trebuie imprejmuite, iar autovehiculele folosite in constructii trebuie spalate la iesirea din perimetrul respectiv.
 
Primaria Iasi a transmis un comunicat prin care raspunde acuzatiilor aduse de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, cu privire la nivelul poluarii in municipiul Iasi si la presupusa lipsa de implicare a municipalitatii in rezolvarea acestei probleme importante.
 
Sunt enumerate printre motivele nivelului ridicat de poluare, cresterea numarului de masini second hand, dupa eliminarea taxei de timbru si centralele de apartament.
 
De asemenea, un alt motiv prezentat in comunicatul Primariei Iasi este lipsa soselei de centura pentru constructia careia s-au facut demersuri, insa, Ministerul Transporturilor nu a alocat sumele necesare promise.Reprezentantii municipalitatii mai sustin ca statia de masurare a nivelului de poluare este amplasta defectuos, intr-o intersectie intens circulata (Podul de Piatra) si sub nivelul strazii, fara a avea o zona de protectie, astfel ca rezultatele furnizate sunt profund viciate.
 
In comunicat, sunt enumerate si masurile luate de Primarie pentru reducerea poluarii. Printre acestea, investitii masive, din fonduri locale si europene, in termoficarea centralizata, in managementul deseurilor, dar si pentru achizitionarea a 100 de autobuze noi Euro 6, cu cel mai mic nivel de poluare existent pe piata, dublata de eliminarea treptata a autobuzelor vechi.