Imprimare

Ministrul Apelor, chemat sa opreasca asaltul Siretului asupra satului Al.I. Cuza


O scrisoare a Prefecturii iesene arata de ce este necesara grabirea emiterii actelor normative pentru inceperea lucrarilor de stopare a erodarii malului pe care se afla satul mentionat.
In urma erodarii puternice a malului stang al Siretului in dreptul satului Al.I. Cuza, Institutia Prefectului Iasi a remis o adresa ministrului Apelor si Padurilor in care prezinta situatia ingrijoratoare din aceasta zona. Scrisoarea mentioneaza ca apele au macinat malul pe o adancime de 10 metri numai in ultima luna, pe fondul unui fenomen care se produce inca din 2005. Viiturile au accentuat fenomenul, iar in anii 2008 si 2010 raul a impins albia 80 de metri in intravilanul localitatii. „Date fiind riscurile generate de fenomenul de eroziune, ca si faptul ca acesta se afla in evolutie continua si accelerata, va rugam, domnule ministru, sa ne acordati sprijinul institutional in vederea promovarii proiectului de amenajare a albiei raului Siret in comunal Al.I. Cuza in declararea cauzei de utilitate publica a proiectului, pentru efectuarea exproprierii terenurilor afectate de lucrari si in urgentarea procedurilor de expropriere a acestora“, se arata in adresa semnata de prefectul si subprefectul Iasului.
 
Asa cum am mai relatat, avansul Siretului a avut ca efect pierderea unei anexe si a aproximativ jumatate din curtea unui localnic, casa acestuia aflandu-se acum la 6-7 metri de malul abrupt. Autoritatile au decis evacuarea lui si i-au pus la dispozitie un modul de locuit, amplasat pe un alt teren al sau.
 
Scrisoarea sintetizeaza pasii facuti in ultimii ani, de la studiul de fezabilitate elaborat in 2006 si pana la reactualizarea documentatiei, luna trecuta, de catre cei de la Apele Romane. „Se impune irgentarea promovarii hotararii de guvern de expropriere, emiterea ordinului de ministru si alocarea rapida a fondurilor necesare pentru demararea procedurilor de achizitie a contractului de excutielucrari si inceperea acestora“, se arata in finalul apelului.