Imprimare
PDF

Mihail Vlasov, audiat la DNA intr-un nou dosar penal. Fostul sef al CCIR este acuzat de DARE DE MITA


Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, este audiat, miercuri, la DNA, intr-un dosar in care este acuzat de dare de mita.

Fostul sef al Camerei de Comert, Mihail Vlasov, este urmarit penal intr-un nou dosar penal. El este acuzat de dare de mita in legatura cu initierea unui proiect de lege care a si trecut de Parlament, potrivit Romania TV. Procurorii DNA spun ca Mihail Vlasov a cerut initierea unui proiect care l-ar fi ajutat in calitatea sa de presedinte al Camerei de Comert, la acea vreme. Vlasov a cerut acest lucru unui parlamentar, promitandu-i, in schimb, ca il va ajuta cu o functie.

In acest dosar de dare de mita sunt vizati mai multi membri ai PNL, pentru ca acestia au promovat proiectul legislativ in Parlament.

Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, a fost condamnat, in 27 februarie, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema.

Mihail Vlasov este judecat sub control judiciar din 30 august 2014, dupa ce, din 24 aprilie 2014 a fost arestat la domiciliu, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din 19 martie 2014 pana in 24 aprilie 2014, Vlasov a fost arestat preventiv.

Vlasov a recunoscut faptele de care este acuzat de procurori si a solicitat instantei sa fie judecat in procedura simplificata, astfel incat sa-i fie redusa pedeapsa, insa Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 21 octombrie 2014, sa-i respinga cererea.

Fostul presedinte al CCIR sustinea ca in dosarul sau nu s-a realizat niciodata un flagrant, iar in rechizitoriu procurorii au spus "numai minciuni", care se vor putea proba la un moment dat.

Mihail Vlasov a fost denuntat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut, in 13 martie 2014, un milion de euro. In 18 martie 2014, Vlasov a fost prins in flagrant, intr-un restaurant din Bucuresti, dupa ce a primit de la omul de afaceri 200.000 de euro. In 9 aprilie 2014, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Vlasov pentru trafic de influenta.

Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca in schimbul acestor bani, Vlasov i-ar fi promis omului de afaceri ca-si va folosi influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR investiti cu solutionarea unui dosar in care denuntatorul avea calitatea de parat-reclamant si ca ii va determina pe acestia sa pronunte o hotarare arbitrala favorabila acestuia.

Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretentiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki si asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum si cererea reconventionala avand ca obiect de plata suma de 270.000 de euro, potrivit informatiilor din dosar.

Intr-un alt dosar, Mihail Vlasov este urmarit penal pentru santaj, in aceeasi cauza fiind cercetata si fiica sa Vanda Vlasov. Mihail Vlasov este acuzat ca l-ar fi amenintat pe presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, spunandu-i "ca nu este bine ce face" si ca nu ar vrea "sa sufere si copiii altuia".

„La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un inscris olograf, l-a amenintat pe presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (Mihai Daraban, n.r.), prin darea in vileag a unei prezumtive fapte de coruptie ce ar fi compromitatoare pentru acesta, in scopul de a dobandi pentru sine un folos nepatrimonial, constand in evitarea tragerii la raspundere penala pentru faptele penale savarsite in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, aspecte sesizate de noua conducere a institutiei organelor de urmarire penala", aratau procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.