Imprimare

Managerul Burlea si angajati de pe posturi-cheie de la Socola, trimisi in judecata


Mai multe persoane care au avut functii cheie la spitalul Socola din Iasi, au fost trimise in judecata de DNA intr-un dosar care vizeaza angajarile ilegale. Redam comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata:

in stare de arest la domiciliu, a inculpatului POPA IULIAN SEBASTIAN, la data faptelor sef Serviciu Achizitii in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si membru al comisiei de examinare, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,
- trafic de influenta,
- instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
- fals material in inscrisuri oficiale,
- uz de fals,

sub control judiciar, a inculpatilor:

BURLEA STEFAN-LUCIAN, la data faptelor, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si presedinte al comisiei de examinare, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (4 acte materiale),
- fals intelectual,

MEDVICHI ADRIANA, la data faptelor, jurist in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si membra a comisiei de examinare, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,

in stare de libertate, a inculpatei GRECIANU GINA, consilier juridic in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 29 - 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Stefan-Lucian, impreuna cu inculpatii Popa Iulian Sebastian si Medvichi Adriana, in calitate de presedinte respectiv membri ai comisiei, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind organizarea si desfasurarea unui concurs in vederea ocuparii unui post de referent in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vatamare a intereselor legitime ale unitatii medicale, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisa, care nici macar nu a participat efectiv la concursul organizat in vederea ocuparii postului, fiind plecata in strainatate.

In continuare, comisia de examinare a semnat un proces verbal si mai multe anexe, prin care se atesta, in fals, faptul ca persoana inscrisa la concurs a fost declarata „admis”, inclusiv la proba interviului care s-a sustinut in fata membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a semnat contractul individual de munca, incheiat intre unitatea spitaliceasca si persoana castigatoare a concursului.

De precizat este faptul ca, anterior organizarii concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins si a primit de la sotia candidatului declarat „admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt functionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fara a retine o parte din bani pentru sine), promitand ca va rezolva tot ce era necesar privind angajarea sotului cumparatoarei de influenta. Dupa ce procurorii anticoruptie au fost sesizati si dupa efectuarea unor activitati procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectiva.

In luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de munca a persoanei castigatoare a concursului, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatata, suspendarea contractului de munca pe o perioada de 4 luni, incepand cu data de 12 mai 2014, obtinandu-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectiva, constand in durata angajarii ce constituie vechime in munca si, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masa cuvenite, ca urmare a faptului ca acesta a ramas in continuare angajat al unitatii spitalicesti.

Cererea de concediu fara plata, ca de altfel si lucrarea de concurs a sotului sau, a fost intocmita de catre sotie, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urma fiind si cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane.

In acelasi sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a intocmit ordine de serviciu prin care atesta situatia nereala ca persoana respectiva fusese trimisa, in interes de serviciu, la o sectie externa a spitalului.

La data de 26 august 2014, inculpata Grecianu Gina, in calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prin intocmirea cu intarziere a unui referat cu propunere de declansare a procedurii disciplinare impotriva angajatului admis in urma concursului desfasurat in conditiile mentionate mai sus, in conditiile in care cunostea faptul ca aceasta persoana nu a fost prezenta nicio zi la locul de munca.

Prin aceasta actiune, s-a produs, pe de o parte, o vatamare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi, prin nesanctionarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajatii institutiei si pe de alta parte a fost obtinut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constand in considerarea perioadei mai – august 2014 ca vechime in munca.

In luna septembrie 2014, in conditiile in care, era cunoscut faptul ca se declansase o ancheta penala legata de organizarea acestui concurs si pentru a nu crea suspiciuni fata de indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinara a angajatului sau, pe motiv ca acesta nu s-a prezentat niciodata la serviciu, activitate urmata, ulterior, de desfacerea contractului de munca.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei parti dintr-un imobil ce apartine inculpatului Popa Iulian Sebastian, pana la concurenta sumei de 8.000 lei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpata Deaconita Alina-Gabriela pentru infractiunile de cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si fata de Enescu Gabriela Manuela pentru infractiunea de fals intelectual.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".