Imprimare
PDF

Măiestria unui profesor ieşean, recunoscută la nivel mondial

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi are deosebita de onorare să anunţe că pentru o perioadă de trei ani, ştiinţa oenologică mondială va fi condusă de un ieşean:

Preşedintele Comisiei de Oenologie, una dintre cele patru Comisii de specialitate a Organizaţie Internaţionale a Viei şi Vinului, a fost ales prof. dr. Valeriu V. Cotea. Domnia sa este profesor universitar al USAMV Iaşi din anul 1999, iar din anul 2003 este Preşedintele Patronatului National al Viei şi Vinului. Profesorul Valeriu V. Cotea a fost în perioada 2001-2007 preşedinte al grupului de experţi „Codul internaţional al practicilor oenologice”, iar din 2007 preşedinte al grupului de experţi care elaborează Codexul oenologic internaţional.

Alegerea profesorului ieşean a avut loc în cadrul celei de-a 35-a ediţie a Congresului Mondial al Viei şi Vinului ce a avut loc la Izmir în Turcia. Acolo s-au desfăşurat alegerile noii conduceri ale Organizatiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), organizaţie interguvernamentală înfiinţată în 1924, formata din 44 de state membre, la care România a aderat din anul 1927. În funcţia de preşedinte OIV a fost aleasă Claudia Quini din Argentina. Anul viitor Congresul Mondial al Viei şi Vinului va fi organizat de România, în perioada 2-9 iunie, la Bucureşti.

C.V.- ul complet poate fi consultat accesând link-ul:

http://www.uaiasi.ro/ro/files/alegeri-2012/Valeriu_V_COTEA_CV.pdf. A.E.