Imprimare
PDF

Locuinte pentru persoanele cu dizabilitati


In judetul Iasi vor fi infiintate mai multe locuinte si centre de zi pentru persoanele cu deficiente neuropsihiatrice.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a aprobat deja finantarea a doua proiecte ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din subordinea Consiliului Judetean Iasi,  care au drept scop dezinstitutionalizarea persoanelor cu deficiente, proiecte a caror valoare este de 4,6 milioane de lei.
 
In acest sens, plenul Consiliului Judetean (CJ) a aprobat astazi contributiile institutiei in realizarea acestora.
 
Proiectul „Dezinstitutionalizare si integrare comunitara” din cadrul Programului de Interes National „Infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criza si locuinte protejate in vederea dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati aflate in institutii de tip vechi si pentru prevenirea institutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din comunitate” are o valoare de  2.000.709 lei.
 
Acesta prevede constructia in comuna Gropnita a trei locuinte protejate si a unui centru de zi care va fi destinat si persoanelor adulte cu dizabilitati din comuna si localitatile limitrofe, carora in prezent nu li se ofera astfel de servicii.
 
Consilierii au aprobat si aportul CJ la proiectul ”Restructurare si inovare pentru o comunitate integrativa” din cadrul aceluiasi Program de Interes National „Infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro-centre de criza si locuinte protejate in vederea dezinstitutionalizarii persoanelor aflate in institutii de tip vechi si pentru prevenirea institutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din comunitate”.
 
Proiectul prevede infiintarea a patru  locuinte protejate si a unui centru de zi, reducandu-se astfel cu 24 numarul persoanelor institutionalizate in Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Harlau. Bugetul prevazut este de  2.552.622 lei, din care contribuitia CJ 255.300 lei.
 
 In cadrul DGASPC Iasi, functioneaza Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Harlau, structura rezidentiala de tip vechi, destinata persoanelor adulte cu handicap, unitate care are o capacitate de 240 de locuri.
 
Prin Ordonanta de Urgenta nr.69/17.07.2018 pentru modificarea si completarea Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se prevede  reorganizarea centrelor de tip vechi, de dimensiuni mari.
 
Dezinstitutionalizarea este una dintre masurile pe care Romania si le-a asumat prin Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020.