Imprimare
PDF

La o mare companie din Iasi s-au taiat gazul si energia electrica


In acest timp, creditorii Fortus sunt convocati sa aprobe vanzarea mai multor active considerate nefunctionale.

Magistratii Curtii de Apel Iasi au amanat pronuntarea in cazul aprobarii suspendarii sentintei de intrare in faliment a combinatului Fortus pana la judecarea recursului pentru data de 28 mai. In asteptarea unui raspuns de la judecatorul sindic, angajatii au si activitatea in combinat limitata dupa ce alimentarea cu gaz metan a fost sistata de la 1 martie, iar de cateva saptamani nu mai exista nici alimentare cu ener­gie electrica.

In schimb, administratorii judiciari profita de suspendarea provizorie a sentintei si organizeaza noi licitatii pentru a vinde activele nefunctionale, in acest sens fiind convocati creditorii in mai multe randuri pentru aprobarea unor noi strategii si regulamente de valorificare. Cele mai importante active ce vor fi scoase la vanzare sunt tur­natoria de fonta, al carei pret de pornire a fost evaluat la circa 35 milioane lei, si Mecanica grea, cu un pret de pornire de 25,3 milioane lei, ambele putand fi achizitionate in bloc sau pe bucati.

In prima faza, activele vor fi scoase la vanzare cu pretul de evaluare, insa dupa cate doua sedinte de licitatie preturile de pornire vor scadea treptat cu 25% pana ajung la jumatate de pret. In cadrul unei alte strategii de valorificare, consortiul de practicieni in insolventa format din Eurobusiness LRJ SPRL si ISD Insolvency va incerca sa valorifice alte cinci bunuri imobile ale societatii, res­pectiv pavilionul central cu pret de pornire 3,5 milioane euro, Forja usoara si de matritare cu pret de pornire 1,05 milioane euro, Halta de zgura veche si halta CFR cu pret de pornire 793.000 euro, teren cu suprafata de 3.375 mp cu pret de pornire 155.900 euro si un alt teren de 60.600 mp cu pret de pornire 2,93 milioane euro.

Pasul de licitare la aceasta licitatie va fi de 5% din pretul de pornire fara TVA, potriivt regulamentului de valorificare a activelor. Pretul de pornire a imobilelor este diminuat cu 40% fata de valoarea stabilita de expertul evaluator, astfel ca se va proceda la organizarea a trei serii de cate patru licitatii, dupa fiecare urmand sa fie diminuata valoarea pretului de pornire cu 5%.

Acuzatii la adresa PSD

In paralel cu procedura de reorganizare a combinatului, parlamentarii au trebuit sa voteze miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, un proiect de lege prin care Fortus sa devina o societate strategica de interes national, la propunerea de­putatului iesean Petru Movila. Prin intermediul unui comunicat de presa transmis ieri, parlamentarul iesean i-a acuzat pe colegii sai de la Partidul Social Democrat, atat din Iasi, cat si din tara, ca au votat ne­gativ proiectul de lege si au „in­gropat o unitate strategica unica“.

„Faptul ca proiectul de lege a fost respins de catre majoritatea PSD din Par­lament confirma faptul ca institu­tiile statului nu doresc salvarea combinatului. Fortus se afla in aceasta situatie, cu un picior in fa­liment, din cauza faptului ca AAAS (Autoritatea de Adminis­tra­re a Ac­tivelor Statului) si ANAF (A­gen­tia Nationala de Admi­nistrare Fis­cala) nu au facut nimic concret, nimic palpabil. Ceea ce vedem in aceste zile nu este decat dovada clara a faptului ca in­stitutiile sta­tului sunt incompetente si ca in realitate, nimanui nu-i pasa de sutele de salariati care inca mai lucreaza acolo. Votul negativ din Parlament a fost majoritar al PSD. Indiferent ce se intampla la Iasi, unde membrii PSD sustin sus si tare ca salveaza combinatul si ca fac toate demersurile necesare pentru construirea unui parc industrial, la Bucuresti se vede clar adevarata intentie a lor“, a declarat deputatul Petru Movila.