Imprimare
PDF

La 10% dintre cei testați pentru hepatita B și C din Moțca s-a constatat prezența virusului


În urma analizelor pentru hepatita B și C, realizate de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase în comunitatea de etnie rromă din Moțca, la zece la sută dintre cei testați s-a constatat prezența virusului.
 
Dintre cele 52 de persoane testate, cinci au fost depistate pozitiv.
”Imediat ce am primit rezultatele de la laborator am înștiințat reprezentanții Primăriei Moțca și medicul de familie de aici care, la rândul lor, vor discuta cu cei în cazul cărora testul a arătat că sunt infectați cu virusul hepatitic și îi vor direcționa către Spitalul de Boli Infecțioase. Aici vor fi efectuate alte seturi de analize medicale suplimentare și vom începe tratamentul pentru că această boală, depistată la timp, poate fi tratată cu rezultate foarte bune.”, a spus dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
 
Testarea populației de etnie rromă face parte din Programul Național de Screenig privind infecția cu acest virus la populația defavorizată. În județul Iași, proiectul este implementat de Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” cu sprijinul Consiliului Județean.
 
Prima acțiune din această campanie își arată iată, rezultatele. Este greu de crezut că cei depistați pozitiv la testare ar fi ajuns la medic pentru o evaluare până când nu ar fi apărut primele simptome. Cu cât tratamentul se face mai devreme, cu atât și vindecarea este mai rapidă. Utilitatea acestui program este dovedită. Consiliul Județean Iași va propune o colaborare și implementarea acestei campanii de testare a populației de etnie rromă și administrațiilor din Suceava și Botoșani, județe încluse în Programul Național de Screening.
 
Virusul hepatitic poate fi vindecat cu un tratament nou, care presupune administrarea zilnică a unei tablete, pe o perioadă de trei luni.
 
Virusul hepatitei C se transmite prin transfuzii de sânge efectuate înainte de 1992, manevre medicale cu risc, la nou născuți din mame infectate cu virusul hepatitei C, relații sexuale cu persoane infectate cu virusul hepatitei C.