Imprimare
PDF

Iasul va avea spital regional de urgenta. Autoritatile au stabilit amplasamentul


Amplasamentul in cauza este cel de langa Era Park, spre Antibiotice. Investitia de aici ar urma sa depaseasca 80 de milioane de euro, potrivit Ziarul de Iasi.

Problema juridica a terenului pe care ar urma sa fie construit Spitalul Regional de Urgente (SRU) a fost rezolvata. Cel putin asa a sustinut ieri viceprimarul Mihai Chirica. El a anuntat ca suprafata din zona ERA Shopping Park este in teritoriul administrativ al Iasului, dar proprietar era comuna Valea Lupului. „Am incheiat un parteneriat cu aceasta comuna, iar Consiliul Local de acolo a emis o hotarare pe care noi o vom trimite la Ministerul Sanatatii. Se va trece la expertiza topo-cadastradala in detaliu a acestei suprafete de teren, sa putem intocmi documentatiile de carte funciara si sa continuam proiectul“, a declarat edilul.

Municipalitatea a propus construirea SRU in zona ERA inca din luna decembrie 2014. Anterior, alte patru amplasamente au fost studiate, dar care nu s-au dovedit a fi fezabile: curtea interioara a Spitalului „Sf. Spiridon“; zona de langa Antibiotice, in dreapra Era Park; zona fostului poligonul auto de pe strada Trei Fantani („Drumul Hotilor“); Moara de Vant. „Decizia asupra amplasamentului final va fi luata de Ministerul Sanatatii, in functie de rezultatele consultarilor cu specialistii in domeniu si cu autoritatile locale (ale judetului si municipiului Iasi), tinandu-se cont de disponibilitatea acestora in sprijinirea proiectului. Dupa stabilirea amplasamentului este necesara transmiterea terenului in administrarea Ministerului“, se arata intr-o adresa recenta a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat la nivelul anului 2007, durata de executie a spitalului este estimata la o perioada de 48 de luni. SRU ar urma sa fie construit printr-un parteneriat intre autoritatile locale si Ministerul Sanatatii. Un astfel de proiect este eligibil pe axa prioritara 8 din Programul Operational Regional 2014 - 2020. Pe aceasta axa, sunt disponibile fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 760 milioane euro, inclusiv partea de cofinantare a Guvernului.

In tara vor fi construite trei spitale: la Iasi, Cluj si Craiova. Estimarile arata ca nivelul costurilor pentru construirea unui singur spital ajunge la cel putin 80 milioane euro, mai arata sursa citata.