Imprimare
PDF

Universitatile tehnice membre ARUT atrag atentia asupra consecintelor scaderii bugetului Ministerului Educatiei Nationale


Reprezentantii Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi au participat la o reuniune de lucru alaturi de membrii celor patru institutii de invatamant superior tehnic care mai fac parte din Alianta Romana a Universitatilor Tehnice (ARUT), care a avut loc la Cluj-Napoca in perioada 22-23 noiembrie.
In urma intalnirii, membrii ARUT au solicitat Ministerului Educatiei Nationale sa revizuiasca o parte din deciziile care afecteaza invatamantul superior.
 
Printre acestea se numara si prevederile Articolului 15 din OUG 90 din 2017 referitor la „obligatia de a reduce cu 10% platile efectuate in anul 2018 pentru bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei”, prevederi pe care ARUT le solicita fie modificate, fie abrogate, avand in vedere faptul ca universitatile membre si nu numai intampina probleme grave privind asigurarea platilor utilitatilor, a bunurilor si serviciilor de stricta necesitate pentru functionare din cauza cresterii considerabile pe parcursul anului curent a tuturor preturilor la utilitati, bunuri si servicii.
 
Totodata, acestia au decis trimiterea spre analiza Ministerului Educatiei Nationale a unui proiect care isi propune restructurarea ciclurilor de studii ingineresti, care are ca scop corelarea sistemului de invatamant tehnic superior romanesc cu cel european si cu cerintele pietei muncii. Sunt propuse, in documentele transmise spre minister, modificari ale duratei studiilor pentru cele trei cicluri universitare (licenta – masterat – doctorat), a titlurilor si calificarilor oferite, precum si reducerea numarului programelor de studii la domeniile de licenta.
 
„Intalnirea de la Cluj a avut drept obiective principale analizarea, din perspectiva universitatilor tehnice, a modificarilor legislative care se refera la finantarea invatamantului universitar, la evaluarea scolilor doctorale, precum si la efectele actuale ale implementarii sistemului Bologna. In ceea ce priveste evaluarea studiilor doctorale, a fost analizata in detaliu, criteriu cu criteriu, metodologia elaborata de catre ARACIS si au fost constatate multe inadvertente si criterii irelevante, care, de fapt, avantajeaza universitatile fara potential real in domeniul cercetarii doctorale.
 
De altfel, am mentionat ca fiind evident ca multitudinea criteriilor, semnificative sau nu din punct de vedere al evaluarii, nu vor avea ca efect decat o uniformizare a rezultatelor, respectiv o nivelare a performantelor universitatilor. ARUT se situeaza ferm pe pozitia in care solicitam ca aceste criterii sa reflecte in mod clar calitatea, excelenta si sa pozitioneze clar universitatile care fac performanta si in domeniul studiilor doctorale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.
 
In cadrul aceleiasi sedinte, universitatile membre ale ARUT si-au exprimat surprinderea si nemultumirea fata de reducerea de catre Guvernul Romaniei cu 198 milioane de lei a bugetului alocat educatiei, in conditiile in care universitatile nu au primit fondurile necesare pentru plata transei drepturilor salariale aferente anului 2018 si cele restante de anul trecut in conformitate cu OUG 20/2016 si legea 85/2016, precum si cu deciziile instantelor judecatoresti.
 
La intalnirea ARUT au participat si prof. univ. dr. ing. Ioan Stefan Groza, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, prof. univ. dr. ing. Claudia Popescu, presedintele Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior, Ionut Stanimir, directorul executiv al Bancii Comerciale Romane, Reinhard Schuelke, reprezentantul „Wiley Researcher Academy”, prof. univ. dr. ing. Ioan Dumitrache, presedinte al Coalitiei Romane pentru Educatie in Inginerie „Creding”, si prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu, membru al aceleiasi asociatii.
 
Din Alianta Romana a Universitatilor Tehnice fac parte Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi.