Imprimare
PDF

IASI: Teatrul Luceafarul – din Marea Britanie, in Italia si China!


Teatrul Luceafarul din Iasi a devenit, de cateva sezone incoace, un mesager important al culturii teatrale romane, prezentandu-si in turnee si festivaluri internationale din strainatate productiile scenice.
Cu doar cateva zile in urma, echipa spectacolului Hansel si Gretel a revenit dintr-un amplu turneu desfasurat in intervalul 15-31 mai, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Artistii ieseni au sustinut cu succes, in fata unor sali pline si a unui public deschis, curios, un total de sase reprezentatii la Londra, Manchester, Leeds, Glasgow si Edinburgh. Turneul a fost posibil datorita parteneriatelor Teatrului Luceafarul cu reprezentantele noastre culturale si diplomatice din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Turnee precum acesta sunt singulare in Romania, nicio alta trupa de teatru de la noi nemaifacand deplasari de asemenea amploare.
 
Urmatoarea participare internationala a trupei va fi in Italia, la Festivalul International de Teatru pentru Tineret „Colpi di scena” (2-5 iulie), in regiunea Emilia Romagna. Concentrat in orasele Forli, Faenza si Bagnacavallo, Festivalul reuneste companii din Italia, Canada, Bulgaria, Croatia, Senegal si Romania (Teatrul Luceafarul). Artistii ieseni vor juca in limba italiana Capra cu trei iezi/ La Capra e i tre capretti, pe scena de la Teatro Testori din Forli. Programul lui „Colpi di Scena” include spectacole diverse estetic, care apeleaza la expresivitate moderna si clasica: actorie, umbre, video, papusi, muzica live, obiecte animate etc.
 
Tot Capra cu trei iezi va calatori, in luna septembrie, intre 14 si 23, in indepartata China. Este pentru prima oara cand un spectacol iesean ajunge la un Festival International din China, acum la Xi’an. Actorii sunt foarte entuziasmati de sansa unei asemenea experiente culturale, de posibilitatea de-a prezenta un esantion teatral romanesc publicului chinez si specialistilor din lume reuniti la Xi’An. Elementele care au convins selectionerii chinezi sa ii invite pe artistii ieseni au fost valoarea creatiei scenice (regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu dupa picturile naive ale lui Gheorghe Ciobanu, muzica Matilda Andrici, distributia Mariana Teleman/Claudiu Galateanu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu, Elena Zmuncila, Carmen Mihalache), maniera in care prin intermediul povestii lui Creanga este reinviata atmosfera traditiilor rurale autothtone, dinamica modalitatilor de exprimare.