Imprimare
PDF

Iasi: Spitalul Parhon continua sa functioneze la cote de avarie


Spitalul ‘C. I. Parhon’ din Iasi functioneaza la cote de avarie, au declarat astazi reprezentantii unitatii medicale, in urma incendiului produs la Institutul de Boli Cardiovasculare ‘George I. M. Georgescu’.
Purtatorul de cuvant al Spitalului ‘C. I. Parhon’, Ionut Nistor, a declarat ca mai multe clinici ale spitalului sunt in continuare nefunctionale, intrucat cele trei etaje ale unitatii medicale unde se afla sectiile de Ambulatoriu, Dializa si Terapie Intensiva au fost afectate de apa folosita pentru stingerea incendiului din noaptea de 10 spre 11 aprilie de la Institutul de Boli Cardiovasculare ‘George I. M. Georgescu’, aflat in partea superioara a cladirii.
 
‘Functionam pe regim de avarie, cu nivel minim de interventii urologice. Daca inainte efectuam minimum zece interventii chirurgicale zilnic, acum reusim sa operam doar cate doi pacienti. De asemenea, in ceea ce priveste nivelul dializelor, reusim sa efectuam trei-patru zilnic, inainte se faceau 24. Pacientii dializati sunt transferati in centrele private din Iasi pana va fi repusa in functiune statia de dializa. Incercam sa reprogramam pacientii si totodata sa finalizam procedurile de evaluare a pagubelor. Pentru pacientii care au nevoie de interventii urologice si nefrologice asiguram un minim de interventii chirurgicale, restul sunt directionati la Spitalul Militar sau Spitalul CFR. Pentru sectii de terapie intensiva colaboram cu cei de la Spitalul Sf. Spiridon’, a declarat dr. Ionut Nistor.
 
Spitalul ‘C. I. Parhon’ functioneaza la etajele 1, 2 si 3 ale cladirii in care Institutul de Boli Cardiovasculare ocupa etajele 4, 5 si 6. Spitalul ‘C. I. Parhon’ este singura unitate din Moldova care are si un Compartiment de Dializa si Centrul de Transplant Renal. Aici sunt tratati pacienti din toata zona estica a tarii si nu numai.
 
Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi este singura unitate de profil din zona Moldovei si asigura servicii medicale clinice in cardiologie, chirurgie cardiaca, cardiologie interventionala si electrofiziologie. Anual, la acest institut sunt tratati peste 32.000 de pacienti.
 
Pe 11 aprilie, in jurul orei 0,30, a fost primita o solicitare la ISU pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare. Incendiul a afectat o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati. Pentru stingerea focului a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, interventia a opt autospeciale si a autoscarii. Incendiul a izbucnit la etajul sase al cladirii in care functioneaza Institutul de Boli Cardiovasculare ‘I. M. Georgescu’. Au fost evacuati de urgenta 18 pacienti de la etajele 4 si 5 si au fost transferati la mai multe spitale din Iasi.