Imprimare
PDF

Iasi: Spitalul „Dr. C. I. Parhon” are nevoie de sprijin pentru a reveni la normal


Primarul Mihai Chirica a convocat astazi, 19 aprilie, la Palatul Roznovanu, o sedinta extraordinara a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta pentru a analiza o nota de fundamentare finalizata miercuri, 18 aprilie, privind necesitatea finantarii dotarii cu aparatura medicala si reparatiilor capitale la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” ca urmare a incendiului produs la Institutul de Boli Cardiovasculare in noaptea de 10 spre 11 aprilie.
Dupa cum se stie, Institutul de Boli Cardiovasculare (aflat in subordinea Ministerului Sanatatii) functioneaza in aceeasi cladire cu Spitalul „Dr. C. I. Parhon” (din subordinea municipalitatii), primul ocupand etajele 4, 5 si 6 ale imobilului, iar celalalt nivelurile inferioare, ceea ce genereaza riscuri concomitente pentru ambele institutii.
 
In urma incendiului aparut la etajul 6 al cladirii si a celor opt ore de interventii ale pompierilor, apa scursa a dus la degradarea instalatiilor si a aparaturii medicale si de la nivelurile Spitalului „Dr. C. I. Parhon”, ceea ce a dus la oprirea activitatii sectiilor de terapie intensiva, hemodializa si spitalizare de zi, fiind, de asemenea, perturbata semnificativ activitatea blocului operator, fiind oprita inclusiv activitatea de transplant.
 
Potrivit evaluarii facute de reprezentantii institutiei, suma necesara pentru restabilirea functionarii in parametri normali si fara riscuri epidemiologice si de siguranta a Spitalului „Dr. C. I. Parhon” se ridica la 9.516.625,2 lei, din care 8.950.220 lei – lucrarile de reparatii capitale la intreaga fatada a cladirii si lucrari de finisaje la tavane, pereti, pardoseli, instalatii electrice etc. pentru partea de imobil a spitalului, anume subsolul, parterul si etajele 1, 2 si 3, iar 566.405,2 lei – aparatura medicala afectata (monitor de functii vitale ATI, aparat de ventilatie, aparat de dializa si ecograf).
 
La finalul sedintei, membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta au semnat un Proces Verbal prin care isi asuma o solicitare oficiala de sprijin financiar care va fi transmisa Ministerului Sanatatii, in vederea initierii unei Hotarari de Guvern de alocare de fonduri atat pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, cat si pentru Spitalul „Dr. C. I. Parhon”.
 
„Am convocat aceasta sedinta a Comitetului data fiind situatia de urgenta, cu impact deosebit de grav asupra sanatatii populatiei din intreaga Regiune de Nord-Est, in care se afla atat Institutul de Boli Cardiovasculare, cat si Spitalul «Dr. C. I. Parhon». Alocarea fondurilor necesare si eventuala recuperare a sumelor de la firma de asigurari trebuie facute pentru intreaga cladire. Cu totii, autoritati locale, judetene si centrale, trebuie sa facem toate demersurile pentru ca ambele institutii sa reintre in normalitate impreuna si in acelasi timp”, a declarat primarul Mihai Chirica.