Imprimare
PDF

Iasi: Sindicalistii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta ii cer ministrului Justitiei continuarea investitiilor


Sindicalistii din cadrul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi i-au trimis ministrului Justitiei, Tudorel Toader, o scrisoare deschisa in care sustin ca situatia nu s-a imbunatatit cu nimic in urma vizitelor sale.
‘De-a lungul timpului in Penitenciarul Iasi s-a investit considerabil, chiar daca recent a fost nevoie ca detinutii din Corpul A sa trebuiasca sa fie mutati, pentru ca acesta nu mai reprezenta siguranta. Este nevoie ca aceste investitii sa continue si penitenciarul sa fie adus la standarde europene‘, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Dan Scarlii, liderul sindicatului din unitatea de detentie.
 
Sindicalistii din penitenciarul iesean solicita conditii mai bune si pentru personal.
 
‘Desi folosim ilegal detinuti pentru paza penitenciarului, avem mii de ore suplimentare si zile de concediu de recuperat, s-a decis detasarea unor angajati la alt penitenciar, motivat de faptul ca prin evacuarea unui numar de detinuti raportul detinuti – personal s-a modificat. Este nevoie ca detasarile la penitenciarele din zona sa inceteze in favoarea angajarii de personal‘, se mai arata in scrisoare.
 
De asemenea, sindicalistii cer ca Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi sa ramana in oras.
 
‘Recent, sub patronajul Institutiei Prefectului, a fost propusa desfiintarea penitenciarului si construirea unor parcuri si parcari in locul acestuia, desi fondul problemelor din penitenciare este constituit de lipsa de locuri de cazare pentru detinuti. In sute de orase mari, Viena ori Munchen, sunt doua exemple, penitenciarele functioneaza ca orice alta institutie, fiind serioase avantaje legate de desfasurarea activitatilor curente‘, mai transmit sindicalistii.
 
Ei subliniaza ca este nevoie de resurse si de un management de calitate.
 
‘Ne exprimam speranta ca situatia actuala este una trecatoare, chiar daca va dura cativa ani pana cand capacitatea de detentie va reveni la parametrii anteriori evacuarii pomenite, iar personalul penitenciarului nu va mai fi silit sa faca naveta in alte localitati. Asta, evident daca intre timp nu se decide politic vanzarea unitatii. Va rugam sa va exprimati public optiunea in ceea ce priveste viitorul Penitenciarului Iasi. Daca este nevoie de un penitenciar modern trebuie ca angajamentul politic in acest sens sa fie cat se poate de clar‘, se mai mentioneaza in scrisoarea adresata ministrului Justitiei.