Imprimare
PDF

IASI: Se inchid Muzeele POGOR si DOSOFTEI


Muzeele „Vasile Pogor” si „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” (Casa Dosoftei) vor intra intr-un amplu proces de restaurare, in urma semnarii contractelor de finantare intre Consiliul Judetean Iasi si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Incepand cu data de 5 iunie 2018, cele doua muzee se vor inchide pentru vizitare, in vederea pregatirii efectuarii lucrarilor de reparatii.
 
Astfel, ultima zi in care acestea vor mai fi deschise publicului este duminica, 3 iunie 2018, iar intrarea va fi gratuita.
 
Copiii care vor trece pragul Muzeului „Vasile Pogor” in aceasta zi vor avea parte de surprize si cadouri pregatite de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi in cadrul evenimentului „Sotron. Festivalul copilariei”.
 
Investitia totala pentru restaurarea Muzeul ”Vasile Pogor” va fi de 6.525.336 lei, iar durata de executie este de 24 de luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.
 
Monumentul istoric prezinta zone afectate de infiltratiile de apa atat din subsol cat si din tavan. Sunt necesare interventii la fundatia cladirii, la pereti, la acoperis si jgheaburile de scurgere a apei. Trebuie refacute complet instalatiile electrice si termice, cladirea nefiind izolata termic.
 
In cazul Muzeului ”Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, reparatiile trebuie terminate in termen de 12 luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor. Valoarea proiectului este de 3.670.826 lei.
 
”Casa Dosoftei” necesita interventii la pereti, atat la interior cat si la exterior deoarece piatra aflata in structura acestora se macina si se deterioreaza continuu. Este nevoie si de refacerea completa a instalatiei termice, cladirea fiind acum deservita de o centrala termica electrica veche, incompatibila cu necesitatile unui spatiu muzeal amplu si care adaposteste valori mari de patrimoniu.
 
In cazul ambelor obiective este necesara dotarea cu sisteme de supraveghere si asigurare antiefractie si antiincendiu in toate incaperile, refacerea sistemelor de iluminat interior si exterior.
 
”Sunt doua proiecte mari, de care mediul cultural iesean avea mare nevoie. Cele doua muzee sunt obiective de referinta ale Iasiului de aceea, trebuie sa le redam circuitului intr-o stare perfecta de functionare si restaurare. Suntem datori sa avem grija de aceste edificii pentru ca si nepotii nostri sa poata vedea unde se tineau intalnirile Junimii, sau unde este expusa Cazania sau Cartea Romaneasca de Invatatura, prima tiparitura in limba romana din Moldova, scrisa de mitropolitul Varlaam, in 1643”, a afirmat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.
 
Fondurile necesare restaurarii celor doua monumente istorice au fost accesate prin Programul Operational Regional (POR) la ADR Nord Est- Axa prioritara 5: ”Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural reprezinta o alternativa viabila pentru stimularea dezvoltarii urbane”.