Imprimare
PDF

Iasi: Primele parcuri finalizate din programul municipal de modernizare a spatiilor de joaca


Primarul Mihai Chirica a inaugurat ieri, pe 30 august, unul dintre cele 93 de parcuri incluse in programul municipal de modernizare a spatiilor de joaca pentru copii.
Este vorba despre parcul din sos. Nicolina, nr. 27, bl. 958, care, cu o suprafata de 1.210 metri patrati (din care suprafata terenului de sport de 532 de metri patrati), este si cel mai mare din programul mentionat.
 
In cadrul inaugurarii acestui obiectiv, primarul Mihai Chirica a vorbit si despre cat de importanta este sustinerea sportului de masa prin investitii in infrastructura aferenta. „Programul de modernizare a locurilor de joaca pentru copii este un proiect la care tin foarte mult, fiind o obligatie fireasca a fiecarui edil sa se gandeasca si la cele mai tinere generatii. Acest loc de joaca are si teren de sport, asa cum au multe din cele incluse in programul nostru, ratioanamentul fiind simplu. S-a demonstrat ca tinerii au fost privati de dreptul de a face sport, inclusiv din cauza programei scolare, dar si pentru ca nu s-a mai tinut cont de necesitatea dezvoltarii unei infrastructuri adecvate pentru practicarea sportului de masa. Avem nevoie ca tot mai multi copii sa foloseasca terenurile de sport, astfel incat problemele legate de obezitate sa se reduca, daca nu sa dispara”, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
La spatiul de joaca din soseaua Nicolina, nr. 27, bl. 958 au fost montate un ansamblu de joaca, un leagan cu doua locuri, un leagan cuib, o casuta, o figurina pe arc, o groapa cu nisip, doua echipamente de fitness, 10 banci, cosuri de gunoi, covor de cauciuc sub echipamente, 532 de metri patrati de tartan la terenul de sport, panouri de baschet etc.
 
Parcul din sos. Nicolina, nr. 27, bl. 958 face parte dintr-un prim „pachet” de 22 de spatii de joaca, impartite in doua loturi de executie, la care lucrarile fie au fost deja finalizate, fie continua si in aceasta perioada.
 
In ceea ce priveste lucrarile efectuate de SC Sport Play Sistem SRL au fost finalizate spatiile de joaca din Sos. Nicolina, nr. 27, bl. 958, str. Cetatuia, nr. 19, bl. 752, str-la Cetatuia, nr. 11, bl. 756 str. Prof. Paul, nr. 3, bl. 337 si str. Pantel, nr. 21, bl. A2. Lucrarile la spatiul de joaca din al. T. Neculai, nr.123 au fost finalizate, mai trebuind vopsita imprejmuirea. Lucrarile la parcurile din str. Vladiceni, bl. A4, str.V. Lupu, nr. 90, bl. E1 si str. Costachi Negri, nr. 60 sunt in lucru, echipele firmei montand deja echipamentele. In perioada 3 – 7 septembrie, echipele SC Sport Play Sistem SRL vor incepe lucrarile la spatiile din sos. Nationala, nr. 182A si str. Maior Popescu Eremia.
 
In urma lucrarilor facute de SC Ischia SRL – SC Conted Company SRL au fost finalizate lucrarile la spatiile de joaca din sos. Pacurari, nr. 48, bl. 553, bd. Dacia, nr. 65, str. Milcov, 26, bl. 1204, al. Sucidava. nr.1, bl. Q3, str. Musatini, nr. 55, bl. R2, str. Buridava, nr. 10, bl. R7 si al. Sucidava, nr. 13, bl. 259, sc. A. La parcurile din str. Pacurari, nr. 133, bl. 598 si Gradinita PP 27 din str. Sucidava, nr. 3-4 au fost montate echipamentele. In fine, la amplasamentele din str. Toma Cozma nr. 11, bl. 568 si de la Gradinita „Sf. Sava” lucrarile au inceput luni, 27 august.
 
In vederea protejarii echipamentelor noi din spatiile de joaca de eventualele acte de vandalism, amplasamentele vor fi monitorizate video.
 
De asemenea, pentru ca programul de functionare sa fie respectat, echipele Politiei Locale vor deschide spatiile de joaca dimineata, la ora 8.00, si le vor inchide seara, la ora 20.00 si, de asemenea, vor raporta municipalitatii eventualele probleme aparute.
 
Primarul Mihai Chirica face un apel public si la cetatenii din zonele spatiilor de joaca sa pastreze integritatea acestora si sa semnaleze fortelor de ordine eventualele fapte antisociale sesizate.
 
Programul municipal de modernizare a locurilor de joaca pentru copii include 93 de spatii din toate zonele orasului, printre acestea numarandu-se Podul de Piatra, Cantemir, Oancea, Copou, Centru, Tatarasi, Baza 3, Bularga, Nicolina, Cetatuia, Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Canta si Pacurari. Pe aceeasi lista se afla si locurile de joaca ale gradinitelor cu program normal nr. 1 si 20, ale gradinitelor cu program prelungit nr. 1, 6, 12, 13, 26, 27 si „Sf. Sava” si al Cresei nr. 6 din aleea Decebal, precum cele din Gradina Copou si esplanada Oancea.
 
Data fiind valoarea lucrarilor si numarul mare al amplasamentelor, licitatia aferenta programului a fost impartita in doua loturi. Lucrarile din lotul I, format din 46 de obiective, sunt executate de SC Sport Play System SRL, contra unei sume de 5,563 de milioane de lei, fara TVA. Lotul al II-lea, format din 47 de spatii de joaca, a fost adjudecat de asocierea SC Ischia SRL – SC Conted Company SRL, pentru o suma de 6,186 milioane lei, fara TVA. In total, este vorba de aproximativ 14 milioane de lei, cu TVA.
 
Suprafata totala a celor 93 de amplasamente care vor fi modernizate este de 31.552 de metri patrati, din care suprafata terenurilor de sport este de 2.834 de metri patrati.
 
Cel mai mare astfel de parc care va fi modernizat este pe sos. Nicolina, nr. 27, bl. 958 (1.210 metri patrati), urmat de cel de pe sos. Nicolina, nr. 46 – Gradinita PP1 (1.138 metri patrati) si de pe str. Canta, nr. 56, bl. 549 (767 metri patrati).