Imprimare
PDF

IASI: Pretul biletelor de TRANSPORT LOCAL ar putea fi majorat. Proiectul de hotarare va fi dezbatut vineri in sedinta de consiliu local


Biletele pentru transportul public in comun din Iasi se scumpesc, dar se introduce un abonament unic ce va fi mai ieftin decat cel din prezent, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi dezbatut si suspus aprobarii vineri, in sedina Consiliului Local.
Primarul Iasului,  Mihai Chirica,  a declarat ca un bilet cu o calatorie va fi mai scump cu 50 de bani, iar abonamentul unic pentru toate traseele din municipiu va costa 80 de lei,  fata de 116 cat este in prezent.
 
Primarul Mihaia Chirica a mai spus ca Iasul va fi structurat pe doua zone de tarifare, prima fiind doar pentru teritoriul municipiului, iar cea de-a doua cuprinde si comunele limitrofe.
 
Potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu Local (CL), publicat joi, (22.03.2018) pe site-ul municipalitatii, un bilet cu o calatorie va costa 2,5 lei, iar cel cu doua calatorii va ajunge la 5 lei.
 
Proiectul prevede introducerea biletului cu o calatorie cu un cost de 2,5 lei si o valabilitate de 120 minute.
 
Totodata, abonamentul unic pe 30 zile va costa 80 lei, cel pentru 7 zile va ajunge la 20 lei, iar cel pentru o zi la 12 lei.
 
In schimb, CTP vrea sa elimine setul de 10 bilete, un tichet de calatorie popular in randul iesenilor.
 
In 2017, CTP a vandut astfel de seturi in valoare totala de 15,4 milioane lei, in conditiile in care din vanzarea tichetelor cu doua calatorii a incasat doar 10,7 milioane lei.
 
Oficialii CTP sustin ca persoanele care utilizeaza frecvent transportul public trebuie incurajate sa achizitioneze abonamente.
 
Operatorul de transport local va mentine tichetele de calatorie cu pret redus pentru elevi si studenti (50% din tarifele mentionate mai sus), dar si gratuitatile pentru pensionari si alte categorii de persoane asa cum au fost ele definite in hotarari anterioare ale CL.
 
Deocamdata, proiectul este in faza de consultare publica, dar ar putea fi adoptat de plen pana la inceputul verii.