Imprimare
PDF

Iasi: Pasarile migratoare sunt in pericol din cauza revenirii iernii


Peste 100 de berze care s-au instalat in apropierea localitatilor Pocreaca si Letcani din judetul Iasi risca sa moara, ele fiind aproape inghetate din cauza temperaturilor scazute.
Berzele albe, care fac parte dintr-o specie protejata, au migrat din Africa de Sud. Ele pot trai cateva zile fara caldura, dar risca sa moara daca nu gasesc hrana si daca vremea nu se imbunatateste.
 
‘Este perioada in care se intorc la noi in tara. E migratia de primavara a berzelor. Vin Africa, de la Capul Bunei Sperante.(…) E o mare problema cu ceea ce inseamna accesul la hrana. Temperatura pentru ele nu este o problema. Ele au temperatura corporala de peste 40 de grade si au mecanisme pentru mentinerea temperaturii. Problema este hrana. Pentru berze situatia este delicata deoarece nu mananca decat carne. Ele vaneaza broaste, pesti, serpi, soparle, soareci. Datorita frigului, soarecii nu sunt activi, stau pititi pe unde pot, serpii nu au iesit din iernare, iar pentru broaste si pesti trebuie sa aiba acces la apa‘, a declarat Carmen Gache, prodecanul Facultatii de Biologie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
 
Conform acesteia, sturzii cantatori, ciocarliile, graurii sau presura cenusie se afla in aceeasi situatie ca si berzele.
 
‘Situatia este mult mai disperata pentru pasarile marunte care au venit de mai bine de o saptamana, care incepusera deja sa isi marcheze teritoriile si care sunt mult mai vulnerabile la conditiile de acum‘, a spus prodecanul Facultatii de Biologie.