Imprimare
PDF

Iasi: Monoxila din lemn descoperita intr-o balastiera de pe raul Moldova, adusa la Palatul Culturii


O monoxila din lemn descoperita de muncitorii unei balastiere de pe raul Moldova, din comuna Miroslovesti, a fost adusa la Palatul Culturii din Iasi pentru a fi cercetata si datata de istorici si specialisti.
Potrivit sefului Muzeului Etnografic al Moldovei, Victor Munteanu, monoxila din lemn, o ambarcatiune confectionata dintr-un trunchi scobit, a fost descoperita la sfarsitul saptamanii trecute la o balastiera de pe raul Moldova din satul Soci, comuna Miroslovesti. Ambarcatiunea are 8,5 metri si este posibil sa dateze incepand din secolul XVI.
 
‘O astfel de ambarcatiune se gaseste destul de rar in zona noastra. Nu stim exact daca e confectionata din stejar. E prea usoara pentru un stejar. Posibil sa fie din plop de lunca. In general erau confectionate din stejar. Cu certitudine are cateva sute de ani. Inclin sa cred ca este incepand din secolul XVI. Posibil sa fie si de la inceputul secolului XX sau inainte de secol XVI. Pare a fi o ambarcatiune medievala. Laboratorul va stabili ce vechime are. Transport de alimente, in special al sarii. In arealul nostru, in special Transilvania spre Ungaria, Valahia, Tara Romaneasca se foloseau fie la transport persoane, ceea ce e putin probabil, fie la transport de marfuri. Sarea era un produs foarte cautat. Valea Moldovei are foarte multe zacaminte de sare. Acum ar fi grozav daca am mai gasi si alte monoxile, dar e posibil sa fie unica. Zona in care a fost descoperita nu e o zona cu comunitati. Posibil sa fi fost adusa de ultimele viituri, sa fi fost ingropata sub un mal vreo 30 de ani, sa fi venit o alta viitura. Analizele de laborator vor stabili data exacta’, a declarat Victor Munteanu pentru AGERPRES.
 
O ambarcatiune similara, care are 12 metri, a fost descoperita la Ploiesti si este datata din secolul II.
 
In prezent, o replica a unei monoxile din cultura Cucuteni, o cultura veche de peste 5.000 de ani, se afla expusa la Palatul Culturii.
 
Managerul Complexului Muzeal National Moldova din Iasi, Lacramioara Stratulat, a declarat ca monoxila va fi conservata dupa ce vor fi luate probe pentru a o data si a stabili din ce fel de lemn este construita.
 
‘Ea s-a conservat foarte bine in apele raului. Dupa ce a fost scoasa la aer incepe sa crape. Dupa ce o descarcam, dorim sa ii cream un mediu asemanator celui din care a fost scoasa. Treptat, treptat o conservam. Nu stiu unde o vom putea expune. Spatiul expozitional este mare. Deocamdata trebuie sa ii stabilim vechimea. O barca de asemenea dimensiuni trebuia sa fie pe o apa mare, dar sa aiba si mesteri care sa o poata manevra. Nu ne hazardam sa spunem vechimea’, a spus Lacramioara Stratulat.