Imprimare
PDF

Iasi: Lucrari de mutare si reconstruire a portii Cimitirului Evreiesc


Actuala poarta a Cimitirului Evreiesc din cartierul Pacurari este o constructie care dateaza din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizata ca urmare a mai multor mutari succesive ale acesteia din motive edilitare.
Desele incidente de circulatie in care a fost implicata aceasta constructie au dus la deteriorarea semnificativa a acesteia, fapt semnalat municipalitatii si de Comunitatea Evreilor din Iasi.
 
Datorita faptului ca singura proprietate din zona a Comunitatii Evreiesti o reprezinta parcarea si Cimitirul Evreiesc, Comunitatea a fost de acord si a cerut sprijin municipalitatii ca mutarea sa se faca la limita parcarii cimitirului.
 
In acest scop a fost intocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza caruia a fost eliberata o autorizatie de construire pe numele Comunitatii Evreilor din Iasi.
 
Lucrarile sunt executate de o companie de constructii autorizata pentru astfel de interventii si vor fi finalizate pana la jumatatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate si conservate, urmand sa fie montate pe o structura de rezistenta noua si solida.
 
Poarta nu este monument istoric si, asa cum s-a mentionat mai sus, a mai fost mutata in trecut, insa, fiind un simbol al prezentei Comunitatii Evreiesti in Iasi, s-a decis construirea unei porti noi care sa pastreze si sa puna in valoare elementele identitatii evreiesti.